Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) debatterade vinster i välfärden i Agenda. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöstedt: Vinster i välfärden ett misstag

Uppdaterad
Publicerad

Vinster i välfärden är ett misstag, sade Jonas Sjöstedt (V) i Agenda. Annie Lööf (C) menade att Sjöstedt svartmålar.

Att stoppa vinstdrivande företag inom välfärden har blivit Vänsterpartiets viktigaste fråga. Så här sade Jonas Sjöstedt om varför:

– Miljarder i skatt försvinner till skatteplanerare och riskkapitalbolag. Man kan inte lita på äldrevården. Det är ett stort misstag och vi ska se till att det blir ordning igen.

Lööf: Sjöstedt svartmålar privata jobb

Annie Lööf undrade om Sjöstedt vill underkänna det jobb som 125.000 anställda inom privata företag i vård och omsorg gör:

– Den svartmålning som Sjöstedt ägnar sig åt underkänner deras jobb. För mig spelar det ingen roll vilken etikett som sitter på personalens kläder, utan det är deras kunnande och engagemang som har betydelse. Jag är övertygad om att det är lika antingen man jobbar privat eller offentligt.

Jonas Sjöstedt sade att skillnaden är att de vinster som tas ut i privata företag gör att de har färre anställda.

– De ska ha tillräckligt många arbetskamrater, de ska ha fasta jobb och rätt till vidareutbildning. Det är sämre hos de privata företagen, sade han.

Medan Annie Lööf sade att enligt Svenskt kvalitetsindex är de anställda i privat sektor mer nöjda. Och hon undrade vad en miljon patienter hos privata vårdcentraler och 200.000 elever i privata skolor ska göra om Sjöstedts politik blir verklighet.

Sjöstedt: JB-koncernen ett exempel

– Vi ser redan exempel på vad som händer, med JB-koncernen som gick i konkurs vilket drabbade tusentals elever. Det är orimligt att ha det så, svarade Sjöstedt.

Men han sade också att de som bara är där för att tjäna pengar inte har där att göra, medan de som har idéer och är beredda att återinvestera sina vinster är välkomna.

– Det är synd när en socialist som Sjöstedt snöar in på driftsformen. Jag välkomnar alla som vill ha flera olika arbetsgivare, kvinnor som kan tänka sig byta eller starta eget, sade Annie Lööf.

Lööf: Manliga bolag får göra vinst

Annie Lööf framhöll också att svensk byggsektor tar emot mer skattepengar än skola, vård och omsorg.

– Manliga bolag får göra vinst på skattepengar när de bygger sjukhus, medan de som driver sjukhusen får inte gå med vinst. Det handlar också om jämställdhet. Det är magstarkt för en som vill kalla sig feminist att säga ja till de manliga bolagen och nej till dem som kvinnor driver.

Men Sjöstedt hävdade att ”vinstintresset passar inte överallt” och sade att ”vet man inte skillnaden mellan att bygga ett sjukhus och att driva ett, så ska man nog inte driva sjukhus”.

Sjöstedt: Girigheten gör något med samhället

– När det gäller utbildning för barn ska man kunna lita på att den är bra var man än bor. Girigheten gör något med samhället, sade han.

Annie Lööf fick också frågan om hon står fast vid det hon tidigare sagt, när hennes ministerkolleger Jan Björklund och Anders Borg ville ha bort riskkapitalisterna:

Du anklagade dem för att anpassa sig till Sjöstedts agenda och kallade det för populistiskt. Står du fast vid det?

– Jag står fast vid att det är viktigt med självbestämmande. Ska man kunna dra nytta av det ska det finnas olika verksamheter att välja på. Det är farligt om den politiska debatten anpassar sig efter Sjöstedts agenda och att färre står upp för äldres rätt att välja, sade Lööf.

Diskuterade på Twitter

De båda har redan tidigare debatterat frågan sinsemellan bland annat på Twitter och på tidningarnas debattsidor.

”Över 200.000 elever går i fristående skolor. Tycker Jonas Sjöstedt att föräldrarna och eleverna som valt dessa skolor har valt fel?” skrev Annie Lööf på Twitter den 10 januari.

Hon skrev också samma dag:

”De svenska privata vård- och omsorgsföretagen har ca 125 000 medarbetare. Tycker Jonas Sjöstedt att dessa medarbetare gör ett dåligt jobb?”

Varpå Sjöstedt svarade:

”Nej, de är värda fler arbetskamrater, fasta jobb och heltid. Det fixar vinstintresset dåligt.”

Den 10 januari skrev Lööf också: ”Sjöstedt kan gärna använda mig som motståndare i välfärdsdebatten. Jag kommer alltid att försvara kvinnors ägande, jobb och (...)”

Den 5 januari skrev hon:

”Om V, S och Mp får bilda regering slås benen undan för alla välfärdsföretagare – hur snabbt beroende på hur mycket inflytande Sjöstedt får.”

Medan Sjöstedt skrev den 7 januari:

”Nyss Lööf mot M och FP, nu Hägglund mot Expressen. Vinstkramarnas värsta skällsord är att man låter som mig. Tar jag som en hedersbetygelse.”

Agenda söndag 12 januari kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer