Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sjöstedt (V) utesluter inte misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser allvarligt på turerna kring Transportstyrelsens säkerhetsskandal.
– Det är oerhört allvarligt om känsliga personuppgifter hamnar utomlands i privata händer och att man verkar ha begått lagbrott och varit medveten om det.

Enligt Sjöstedt är det inte omöjligt att Vänsterpartiet, likt Alliansen och Sverigedemokraterna, ställer sig bakom en misstroendeförklaring.

– Det är klart att man inte kan utesluta en misstroendeomröstning. Om regeringen inte kan förklara det här på ett bra sätt då kan det bli aktuellt, säger Sjöstedt till SVT Nyheter.

LÄS MER: Alliansen och SD öppnar för misstroendeförklaring

Dubbelt ansvar

Vänsterledaren menar att det finns ett dubbelt ansvar för det inträffade som nu måste klarläggas.

– Dels att regeringen inte verkar ha hanterat det här på ett bra sätt. Vi saknar besked om när man har fått information och vad man har gjort då. Sen finns ett ursprungligt ansvar hos den borgliga regeringen, som satte igång den här helt orimliga privatiseringen av myndighetens verksamhet, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Analys: Både Johansson och Ygeman hänger löst

Förväntar sig svar

Sjöstedt understryker att man från Vänsterpartiets håll förväntar sig svar i veckan.

– Vi ser fram emot veckan som kommer. Både ansvariga ministrar och statsministern måste ta ansvar och berätta vad man har vetat och exakt vad man har gjort när man fått informationen och varför det verkar som att informationen inte har nått fram inom regeringen.

Hur påverkar det samarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen om ni ställer er bakom en misstroendeomröstning?

– Det är för tidigt att säga. Jag hoppas att regeringen har bra förklaringar som man inte har gett än. Sen får vi se vad som händer, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Detta har hänt: Transportstyrelsens säkerhetsskandal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet