Sjöstedt (V) talade om två valrörelser och tog hjälp av Emil i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

En kaxig vänsterledare talade om dubbla valrörelser i Almedalen. Han anklagar andra partier för att försöka sudda ut vänster-höger-skalan och menar att medierna fokuserar allt för mycket på ”högerns skräckbilder”.

I går sken solen, men under måndagkvällen, när det var dags för Jonas Sjöstedt att tala i Almedalen var det kallt och lite regnigt. En tapper skara lyssnare hade samlats framför scenen och Maxida Märak var förband till kvällens huvudtalare.

Vänsterledaren inledde och avslutade sitt tal med att prata om Emil i Lönneberga och om hur sagofiguren sagt ”när man behöver blir man stark”.

Almedalen 2018

– Ett sådant Sverige, där man blir stark när man behöver, vill jag leva i, säger Jonas Sjöstedt, och fortsatte:

– Ett sådant Sverige är jag stolt över. Där vi hjälper varandra och hugger i när det behövs.

Attackerade Åkesson

Han talade om Balkankriget på 1990-talet och attackerade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– När det var krig på Balkan i början på 90-talet och många bosnier flydde till Sverige, då valde vi olika vägar. När Sarajevo var omringat och granater och kulor regnade över oskyldiga civila som sprang för sina liv, då reagerade vi helt olika.

– Jag såg ett Sverige som var starkt och som kunde ta emot människor som behövde en ny plats att leva sina liv på. Åkesson såg bara problemen. Där formade han sin världsbild och där, där är han kvar, säger Sjöstedt.

Kaxig Sjöstedt

Sjöstedt passade på att nämna hur bra det går för Vänsterpartiet i opinionsmätningar, med kö till möten och stolar som tar slut på partiträffar. Han kallar även sitt parti för ”Sveriges bästa miljöparti”.

– Vänsterpartiet är på väg mot ett av de bästa valresultaten i modern tid.

Dubbla valrörelser

Jonas Sjöstedt menar att det pågår två valrörelser just nu. En i tv och på ledarsidor och en annan ute i landet.

– Där finns massor av människor som vill prata om något annat än högerns skräckbilder av förorten och invandrare.

Han menar också både högerpartierna och Socialdemokraterna vill sudda ut den klassiska höger-vänster-konflikten inom politiken.

– De vill att vi ska tänka på böneutrop eller på vad spelarna i fotbollslandslaget heter i efternamn, så att ingen märker att de under tiden lurar skjortan av vanliga löntagare när den ökande rikedomen samlas hos några få superrika.

Se hela talet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet