Susanna Gideonsson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Sjöstedts villkor: Ge LO inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen måste ge LO inflytande över en ny lagstifting på arbetsmarknaden, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt. Om inte, kommer partiet inte längre att stödja Stefan Löfven som statsminister.

Vänsterpartiet välkomnar beskedet att att regeringen inte går vidare med las-utredningen, men man kommer inte att godta att regeringen kör över LO och gör arbetsgivarnas uppgörelse till lag.

-Det viktiga är att LO är med på en ny uppgörelse och då måste LO ha inflytande, det är ett villkor från Vänsterpartiet, säger han.

Vänsterpartiet har upprepade gånger sagt att om regeringen inför alltför stora försämringar av arbetsrätten så kommer man att lägga ett misstroende mot regeringen, ett villkor som fortfarande kvarstår,

-Vi kommer inte att tillåta att man kör över LO, då kan Löfven inte längre vara kvar som statsminister, säger Sjöstedt.

LO: Uppgörelsen räcker inte

LO välkomnar regeringens besked att man inte går vidare med den så kallade las-utredningen, men överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK räcker inte som underlag för en ny lag.

– Det är en seger att vi lyckats få bort den så kallade las-utredningen från bordet. De förslagen skulle drastiskt ha försämrat anställningstryggheten för både LO-förbundens medlemmar och andra anställda på arbetsmarknaden, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Hon tillägger dock att överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv räcker inte för att ensidigt ligga till grund för en ny lagstiftning. För det krävs enligt Gideonsson bland annat att möjligheten att missbruka visstidsanställningar och hyvling av arbetstiden kraftigt begränsas.

– Självklart ska LO påverka detta arbete. Vi ska bland annat se till så att missbruket av de otrygga anställningarna begränsas mer än det som nu finns med i överenskommelsen. Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat.

Lööf välkomnar förslaget

Centerpartiets ledare Annie Lööf är däremot positiv till regeringens besked.

– Bra att också Socialdemokraterna fortsatt säger att de vill modernisera arbetsrätten och välkomnar den partsuppgörelse som Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till. Svensk arbetsmarknad behöver en mer flexibel arbetsrätt, bättre möjligheter att ställa om mitt i arbetslivet och lägre kostnader för företag, skriver hon på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer