Sjöstedts attack: SD är rasister

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt (V) vevade såväl mot alliansen som S och MP i sitt tal, men allra hårdast gick han åt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Han säger att partiet är rasistiskt.

– Jimmie Åkesson vet, och jag vet, Sverigedemokraterna är rasister.

I sitt tal i tisdags underströk Jimmie Åkesson att han och Sverigedemokraterna inte är rasistiska.

– Det är inte rasism, det är medmänsklighet, sa Åkesson flera gånger om partiets politik.

Val 2014

Det vände sig Sjöstedt emot i kvällens tal då han sa att de är rasister.

– När det kokar ned till kärnbudskapet så handlar det om rasism, hat och förakt mot invandrare.

”En hycklare”

Dessutom kallade han Åkesson för en hycklare som jagar rödgröna väljare med en högerpolitik. Att han under den senaste mandatperioden har hjälpt regeringen att genomföra sin politik:

– Jimmie Åkesson har genomfört jobbskatteavdrag vars själva grundtanke är att pensionärer betalar mer skatt än de som arbetar. Sedan så har han mage att stå här på scenen och säga att vi ska höja skatten för bankerna och sänka för pensionärerna, så talar en hycklare.

”S och MP verkar ha svårt att bestämma sig”

Allianspartierna brukar pressa Stefan Löfven om att lämna besked om eventuella samarbeten inför valet. I sitt tal i kväll tryckte även Jonas Sjöstedt på.

– I dag är vi det enda partiet som i den svenska politiken som tydligt och klart säger att vi vill ha en regering utan borgerliga ministrar.

– Röstar man på oss så lovar vi att vi kommer att medverka till att Annie Lööf eller Jan Björklund inte dyker upp som gubben i lådan efter valet. Vi vill ha förändring.

– Socialdemokrater och miljöpartister verkar ha svårt att bestämma sig. De verkar inte riktigt veta eller kunna ge besked om de vill styra vänsterut eller högerut. 

Vill ta bort vinster i välfärden

Vänsterledaren lät också vinster i välfärden ta stor plats i kvällens tal. Redan i morse presenterade han förslaget om att anställda ska få möjlighet att ta över privat drivna verksamheter. Partiets tanke är att de vinstdrivande företagen då skulle kunna bytas ut mot ideellt driven välfärd.

– När vi tar bort vinsterna i välfärden, som vi vill och kan göra de kommande åren, kommer en del välfärdsbolag att omvandla sig till företag utan vinstintresse.

– De kommer att välja att vara kvar, för de de ville vara i välfärden. Andra företag, de som egentligen bara var där för att tjäna pengar, de kommer nog inte att vara så intresserade längre när de inte kan bli rika på affären.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet