Jonas Sjöstedt talar om att Vänsterpartiet i nästa val kan göra partiets bästa resultat någonsin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjöstedts plan för att dra åt tumskruvarna på Löfven

Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har nu tagit fram sin plan för att dra åt tumskruvarna på statsminister Stefan Löfven. Ett allt tätare samarbete med fackföreningsrörelsen och hot om misstroendeförklaring i riksdagen ska sätta press på regeringen de kommande åren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Vänsterpartiet beslutade i januari efter stor vånda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister trots en regeringsuppgörelse som partiet är djupt kritiskt till.

Centerpartiets och Liberalernas förslag om sänkta skatter, uppluckrad arbetsrätt och en friare hyressättning är ett rött skynke för Jonas Sjöstedt och hans partikamrater.

Vänsterpartiet försökte stoppa dessa förslag innan omröstningen i riksdagen men misslyckades. Löfven vägrade ändra uppgörelsen. Trots detta släppte Vänsterpartiet fram honom som statsminister. Alternativet var, enligt Jonas Sjöstedt, en M-ledd regering där också Sverigedemokraterna skulle ha fått inflytande.

Oavsett vad sitter nu Stefan Löfven vid makten med ett regeringsprogram som Vänsterpartiet till stora delar är kritiskt till.

Vill locka missnöjda S-väljare

Även om Jonas Sjöstedt befinner sig längre bort från den politiska makten än på länge hoppas han dock att den nya mittenregeringens politik ska lyfta hans parti. Ambitionen är att genom en tuff vänsteropposition försöka locka missnöjda socialdemokrater på vänsterkanten, något som mycket väl kan lyckas. Opinionsundersökningarna hittills indikerar en uppåtgående trend för Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt är så säker på sin sak att han redan talar om att Vänsterpartiet i nästa val kan göra det bästa valresultatet i partiets historia. Det skulle i så fall innebära ett valresultat på över 12 procent av rösterna.

Under Gudrun Schymans tid som partiledare lyckades Vänsterpartiet nå just 12,0 procent av rösterna 1998. Sedan dess har partiet fått betydligt svagare stöd i valen, även om senaste valet i höstas innebar en rejäl uppgång till 8,0 procent.

Möten med flera fackförbund

Strategin för att nå dit är inte bara en tuff opposition i riksdagen utan också ett tätare samarbete med fackföreningsrörelsen och Hyresgästföreningen.

Jonas Sjöstedt berättar att han redan haft flera möten med olika fackförbund, inklusive LO:s ledning, och att Vänsterpartiet nu ska driva gemensamma hjärtefrågor i riksdagen. Det handlar bland annat om att försöka stoppa höjd pensionsålder och att driva på för förbud mot vinstuttag ur privat välfärd. Men det handlar också om att försöka stoppa några av punkterna i regeringsuppgörelsen, inte minst då när det gäller förändrad arbetsrätt och friare hyressättning. Här har Vänsterpartiet och fackföreningsrörelsen samma ingång och det kommer Jonas Sjöstedt att utnyttja när han driver kampanj mot förändringarna, såväl i riksdagen som i samhällsdebatten.

Men att bygga allianser med fackföreningsrörelsen och Hyresgästföreningen räcker inte, enligt Jonas Sjöstedt. Det kan skapa opinionsmässigt stöd, men inte stoppa förslagen i riksdagen.

För det måste han också ha stöd av åtminstone Moderaterna och Kristdemokraterna, men också Sverigedemokraterna. Därför lovar Jonas Sjöstedt att försöka väcka en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen gör allvar av planerna att ändra arbetsrätten eller införa fri hyressättning för nyproducerade lägenheter.

Kontakt med M och KD om att fälla Löfven

Jonas Sjöstedt intygar att han redan haft kontakt med M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor om detta och att de är beredda att fälla Löfven. Hur det blir med den saken måste dock ändå betraktas som oklart. Både Moderaterna och Kristdemokraterna är positiva till såväl ändrad arbetsrätt som en friare hyressättning, vilket skulle göra det politiskt knepigt för dem att avsätta Löfven på dessa frågor.

För att fälla Löfven behövs också stöd från Sverigedemokraterna och även om det är högst troligt att de är beredda att bistå skulle det ändå komplicera saken för Sjöstedt. Han måste i så fall hoppas att Stefan Löfven drar tillbaka sina förslag så att Vänsterpartiet kan dra tillbaka sin misstroendeförklaring, innan omröstningen sker i riksdagen.

Annars kan en misstroendeförklaring mot Löfven bana väg för Ulf Kristersson som statsminister, och det skulle nog varken Jonas Sjöstedt eller hans parti klara av.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.