Se Jonas Sjöstedt svara på vad partiet är redo att göra för att stoppa regeringen i SVT:s Mats möter. Foto: SVT

Jonas Sjöstedt (V): ”Har fått tydliga besked”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att fälla regeringen tillsammas med Vänsterpartiet. Det hävdar V-ledar en Jonas Sjöstedt i SVT:s intervjuserie Mats möter.

– Jag har fått tydliga besked både från Kristersson och Busch Thor, säger han.

Hotet från Vänsterpartiet om ett misstroendevotum mot Stefan Löfven och hans regering hördes redan när partiet meddelade att de släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

I en intervju med SVT:s Mats Knutson pekar V-ledaren, precis som tidigare, särskilt ut frågorna om marknadshyror och uppluckrad arbetsrätt som frågor som kan leda till en misstroendeförklaring.

– Om det går till riksdagen drar vi undan våra mandat, som är en förutsättning för att regeringen ska kunna regera, säger Jonas Sjöstedt.

Kan fälla med M och KD

Sjöstedt säger att han är beredd att tillsammans med M och KD lägga fram ett misstroendevotum om frågorna skulle gå till omröstning i riksdagen.

Du behöver Sverigedemokraterna där också ju? 

– Vi kommer aldrig att förhandla med SD. Vi kommer aldrig att försäkra oss om deras röster.  

Men du behöver deras stöd för att kunna avsätta Löfven?  

– Hur de röstar är helt upp till dem. Vi kommer aldrig förhandla med SD, vi kommer aldrig att legitimera dem på det sättet. Jag är beredd att sätta mig med Kristersson och Ebba Busch Thor. De har sagt att de är beredda att göra det, säger Sjöstedt.

”Jag har fått tydliga besked”

Jonas Sjöstedt hävdar att både Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet. 

Varför skulle Moderaterna och Kristdemokraterna ställa sig på er sida här, de har ju inget emot att arbetsrätten ändras?

– De säger att de kommer att göra det. Om de inte gjorde det så vore de inte så mycket till oppositionspartier. Jag har fått tydliga besked både från Kristersson och Busch Thor om att de är beredda på det här, och vi är också beredda på det.

Se hela Mats möter och intervjun med Jonas Sjöstedt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.