Sju av tio skjutningar i Järva sker nära en skola

Publicerad

I SVT:s dokumentär Vem ska rädda barnen berättar barn själva att de inte vågar tänka på sin framtid eftersom de oroar sig för att bli ihjälskjutna.

– Jag stod där på skolan, på gården. Jag lekte med mina vänner, berättar sjuåriga Janna Rasas som hörde skotten när en ung man mördades intill hennes skola i Husby i maj förra året.

Efter skottlossningen förra året ljöd visselpiporna som signalerade att barnen snabbt skulle komma in på skolan och stänga igen dörrarna. Men då hade Janna och andra barn redan hört eller bevittnat mordet. Jannas mamma Amna Rasas berättar att dottern gråtit och haft svårt att sova efteråt. Hon oroar sig också för alla andra som varit i närheten.

– Stackars barn. Barnen behöver psykolog, säger mamman när vi träffas efter en skoldag då de måste passera mordplatsen på vägen hem.

Jannas elvaåriga storasyster passerade precis mördarna när offret sköts. En tioårig flicka, som precis hann fly kulorna, berättade senare för polisen att hon egentligen ville hjälpa den skjutne mannen, men att hon inte vågade för att hon inte ville dö.

17 unga mördade sedan 2018

Husby ligger i det våldsdrabbade Järvaområdet i nordvästra Stockholm. Sedan 2018 har det skjutits vid 87 tillfällen i Järva – varav 63 varit inom 150 meter från en förskola eller skola, visar SVT:s kartläggning. Det innebär att mer än sju av tio skjutningar varit nära barnens miljöer. Sjutton unga män har mördats under den perioden – ett artonde dödsoffer tillkom i januari i år, vid den senaste dödsskjutningen. Den gången i ett trapphus i Rinkeby.

Flera av morden har förutom nära skolor också inträffat i trapphus, på innergårdar och på restauranger.

Det här påverkar barnens koncentration i skolan, men också hur de ser på sin egen framtid.

I SVT:s dokumentär Vem ska rädda barnen säger tioåriga elever att de oroar sig för att själva bli skjutna.

Happy Hilmarsdottir Arenvall är grundskolechef för Järvaområdets tretton kommunala grundskolor. Hon kämpar från sitt håll för att fler ska lära sig svenska och klara skolan, så att de får bättre vägval i livet och inte lockas av kriminalitet. Gängkonflikterna som sker i området drabbar föräldrar som många gånger själva flytt krig för sina barns skull.

– Jag tycker att det är hemskt att vi har tillåtit ett samhälle och barn behöver bli utsatta för att inte de ska kunna leva i en trygg, lugn miljö som alla barn har rätt till, säger hon.

Se hela SVT-dokumentären Vem ska rädda barnen? på SVT Play här.

Fakta:

De dödliga skjutningarna i Järvaområdet har ökat kraftigt de senaste fyra åren till nio personer som sköts ihjäl under förra året.  

I området bor det omkring 90 000 människor varav runt 20 000 är barn under 16 år. Det har skjutits vid 87 tillfällen från 2018 fram till slutet av augusti förra året. Vid 63 tillfällen skedde skottlossningen inom 150 meter från en förskola eller skola.

Vid de här skjutningarna fram till årsskiftet så dödades 17 unga män. I januari i år sköts ytterligare en 18-åring ihjäl i Rinkeby. Två av dödsskjutningarna har hittills lett till fällande domar.

Källa: Polisen och SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.