Det meddelar irländsk polis enligt medier i Dublin. Lars Vilks har varit hotad sedan han 2007 ritade en teckning av profeten Muhammed med kropp av en hund som publicerades i Nerikes Allehanda.
Efter publiceringen utfärdade Abu Omar al-Baghdadi, ledaren för en al-Qaidagrupp i Irak, en pris på 100.000 dollar till den som mördade Lars Vilks.
Enligt den irländska radion har fyra män och tre kvinnor gripits på två olika platser på Irland. Flera husrannsakningar ska också ha skett.
Enligt den irländska polisen har man samarbetat med polisen i flera andra europeiska länder, samt USA.
De gripna är i åldrarna 25-50 år och kommer ursprungligen från Marocko och Jemen. De har flyktingstatus i Irland.
De misstänkta förhörs nu på åtminstone fyra olika polisstationer och kan enligt irländsk lag tills vidare sitta anhållna i en vecka.
På tisdagseftermiddagen fick Sveriges Television tag på Lars Vilks och han kommenterar det inträffade så här:
-Jag har varit hotad förut, men det här var helt nytt för mig, säger Lars Vilks.
Den svenska säkerhetspolisen (Säpo) känner till ärendet och visste att gripandet var på gång, enligt Säpos pressekreterare Mattias Lindholm.
-Vi har löpande kontakter med den irländska motsvarigheten till Säpo. Gärningsmännen har ingen koppling till Sverige, säger Lindholm till TT.
Eftersom det handlar om ett pågående ärende säger han sig inte kunna berätta mer. Han kan inte heller kommentera vilka skyddsåtgärder som vidtagits runt Lars Vilks.
-Vi kommenterar aldrig hotbildsbedömningar, säger Lindholm.
Vi blev informerade av Säpo under eftermiddagen, säger Charley Nilsson, informationsansvarig för polisområde nordvästra Skåne.
Han är osäker på om uppgifterna föranleder någon omedelbar åtgärd.
-Det får vi bedöma. Vi har haft en utökad bevakning med anledning av hoten mot Vilks sedan rätt lång tid tillbaka. Exakt vad vi nu eventuellt kommer att göra kan vi inte berätta, säger han.
Vilks anmälde i januari att han fått hot per telefon från Somalia. Polisen i Nordvästskåne deklarerade då att man tog hoten på allvar.
Varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt hade på förhand någon information om gripandena.
-Vi får väl utgå ifrån att det är mycket seriös information som ligger till grund för gripanden. Nu får vi utvärdera uppgifterna för att se om det är så – men i så fall är det ju självfallet allvarligt, sade Bildt till svenska journalister i Moskva.
Nils Edman