Dåvarande statsminister Göran Persson pratar i sin mobiltelefon under Nobelbanketten. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Tio snackisar från tidigare Nobelfester

Uppdaterad
Publicerad

Dåligt bordsskick, uppmärksammade klänningar och smygrökning. Här kan du se tillbaka på snackisar från Nobelfester som varit. SVT Nyheter listar tio av dem. 

1. Statsministerns mobilhyfs – 2003

Dåvarande statsminister Göran Persson (S) bröt mot en tydlig etikettregel vid honnörsbordet. Mitt under nobelmiddagen plockade han upp mobiltelefonen, och svarade. Kronprinsessan Victoria, som satt bredvid, skruvade besvärat på sig medan samtalet pågick. Efter kritik försvarade sig Göran Persson med att han var tvungen att svara. Vad samtalet handlade om? EU:s nya grundlag.

Statsminister Göran Persson pratar i sin mobiltelefon under nobelbanketten. Foto: Jonas Ekströmer, TT

2. Sara Danius färgbomb till klänning – 2018

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius väckte uppmärksamhet och hyllades för sitt klädval under det som skulle komma att bli hennes sista Nobelfest. Danius smällkaramell till klänning, med tillhörande knytbluscape, tolkades av flera som en känga till Svenska akademien. Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist beskrev klänningen som “en färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar”.

Sara Danius vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

3. U2-stjärnan bar mössa – 2018

Ytterligare en klädchock detta år stod U2-gitarristen David Howell, mer känd som The Edge, för. Han var inbjuden som en av gästerna till pristagaren i medicin, James P Allison. Många höjde på ögonbrynen när han steg in på banketten iklädd en svart mössa. “Ett etikettsbrott å det grövsta”, kallade Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson det för. I en intervju med SVT ska han ha sagt att han haft mössa på sig eftersom “det är kallt där ute”.

David Howell Evans ”The Edge”, gitarrist i U2, under Nobelbanketten 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

4. Kungens smygrökning – 1991

Kung Carl Gustaf blev ertappad med att smygröka under Nobelfesten. Det hela fångades på film av journalisten Gert Fylking och videoklippet har blivit en klassiker. Kungen tycks dock inte uppskatta att bli tagen på bar gärning och var snabb med att försöka avlägsna cigaretten från munnen.

5. Ingen Nobelfest – två år i rad – 2020-2022

Två år i rad fick den pampiga Nobelfesten ställas in till följd av coronapandemin. Själva prisceremonin tv-sändes från Stadshuset, där en mindre publik deltog och där man via länk visade hur pristagarna mottog medaljer och diplom i sina hemländer.

”Pandemin är i grunden en stor kris för mänskligheten, men den visar också hur viktig vetenskapen är”, sa den avgående vd:n för Nobelstiftelsen, Lars Heikensten, till DN.

Programledarna Victoria Dyring, Jessika Gedin, Pernilla Månsson Colt och Cecilia Gralde hälsar välkomna till 2021:s program från Gyllene salen i Stockholms stadshus. Foto: SVT

6. Prinsessans ”Baywatch-klänning” – 2002

Prinsessan Madeleine dök upp på Nobelfesten i en röd sidenklänning, som hon själv designat tillsammans med Pär Engsheden. Klänningen kom senare att kallas Baywatch-klänningen, för att den hade samma färg som baddräkterna i den populära tv-serien, och framförallt på grund av den generösa urringningen. Det var inte första gången en urringning blev en snackis på Nobelfesten. 1992 var det dåvarande kulturminister Birgit Friggebos (FP) klänning som väckte uppmärksamhet.

Prinsessan Lilian och prinsessan Madeleine. Foto: Anders Wiklund/TT

7. Servitörens miss – 2018

Servitören skulle bara klia sig i nacken, när det som inte får hända hände. En ugnsbakad rotselleri föll från brickan som servitören balanserade i ena handen och landade på professor Dan Larhammars rygg. Servitören, som serverat på Nobelmiddagen i många år, var dock snabb med att borsta bort resterna från professorn – som enligt uppgift inte tog illa vid sig.

Foto: SVT

8. SD-ledaren nobbades igen – 2022

Att alla riksdagens partiledare bjudits till Nobelfesten, utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, ledde till rubriker. Trots att SD efter höstens val är landets näst största parti och utgör regeringsunderlag stod Nobelstiftelsen fast vid sitt tidigare beslut om att inte bjuda SD-ledaren.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas (...) den 10 december”, skrev stiftelsen i ett pressmeddelande.

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut. Foto: Tim Aro/TT

9. Fysikpristagarens etikettskandal – 1976

Drottning Silvia gick på Nobelfesten för första gången och fick fysikpristagaren Burton Richter som bordsherre. Det som sedan hände var hon nog inte beredd på. När maten kom in tog Nobelpristagaren sin sked – och stoppade den i Silvias djupa tallrik – för att smaka på maten. Drottningen gjorde som kungligheter brukar i sådana lägen: Ingenting.

Drottning Silvia under sin första Nobelfest. Foto: Jan Collsiöö/TT

10. Statsministerns bordsskick – 2007

Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var som seden bjuder placerad vid honnörsbordet, bredvid prinsessan Madeleine. Middagen flöt på utan några skandaler, men när desserten serverades – vaniljglass med hallon- och svartvinbärsterrin – kunde statministern inte låta bli att slicka sig om fingrarna. Kritiken från diverse etikettexperter lät inte vänta på sig.

Fredrik Reinfeldt med bordsdamen prinsessan Madeleine under desserten. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet