I det polska slakteriet skars sjuka delar bort och köttet kvalitetsmärktes, enligt tv-bolaget TVN24. Foto: TVN24

Sjukt polskt kött spåras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kunde i veckan berätta att kött från sjuka kor som slaktats i Polen sålts vidare till olika länder i EU. Ett av länderna är Sverige, men exakt vad som hänt med de 250 kilo kött som köpts av svenska företag är fortfarande oklart.

Köttet i fråga har sålts till fyra mindre företag i Sverige och SVT Nyheter har sökt alla. Två av företagen uppger att köttet flaggats i de säkerhetssystem som finns och att det nu återkallas i samarbete med Livsmedelsverket.

Ett tredje företag hänvisar alla frågor till Livsmedelsverket och det fjärde företaget har inte kunnat nås.

– Vi spårar för fullt, men vi har ingen misstanke om att de företag som importerat köttet begått något fel, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Hon uppger också att myndigheten kommer att gå ut med ett pressmeddelande senare på torsdagseftermiddagen.

”Vi bedömer köttet som hälsoskadligt”

Det var smygfilmade bilder tagna av en polsk journalist som i veckan avslöjade hur sjuka kor släpades in för slakt i ett slakteri i Polen. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till olika länder inom EU.

Polisen har inlett en förundersökning, och enligt regionmyndigheterna har de ansvariga veterinärerna avskedats. Polska slakterier ska nu inspekteras.

– Vi bedömer köttet som hälsoskadligt. Djuren ska veterinärbesiktigas före slakt och sedan ska det döda djuret besiktigas efter slakt. Om det visar sig att djuret är sjukt plockar man bort det från produktionen, säger Louise Nyholm.

Förutom till Sverige har det aktuella köttet exporterats till Rumänien, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien, enligt den polska chefsveterinären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet