Sjukvård är svenskarnas viktigaste fråga, följt av skola och integration, visar en ny undersökning. Foto: TT

Undersökning: Sjukvården viktigaste politiska frågan

Publicerad

Den viktigaste politiska fråga just nu är sjukvården. Det visar en ny undersökning från Novus. Invandring och integration ligger fortfarande ovanligt högt, ur ett historiskt perspektiv.

Vi kunde se redan i december att sjukvård och skola var de viktigaste politiska frågorna. Den här undersökningen bekräftar den bilden, säger Torbjörn Sjöström, VD på undersökningsföretaget Novus till SVT Nyheter.

Novus har i en webbenkät frågat 1.015 slumpvis utvalda personer vilken de anser vara den viktigaste politiska frågan just nu. Nu toppar sjukvård listan, följt av skolan.

På tredje plats kommer integration och invandring.

Foto: SVT

Invandring inte längre i topp

I början av 2010 låg integration och invandring på 13:e plats men har de senaste åren letat sig uppåt och var så sent som i höstas den allra viktigaste frågan.

– Invandringen har sjunkit tillbaka. Förut var det den viktigaste frågan för att det upplevdes att pengarna behövdes till andra saker.

Varför toppar sjukvården nu?

– Det är det är en fråga som berör många, fler än skolan. Dessutom har det varit mycket prat om problem inom sjukvården. Men när media inte sätter fokus på frågor så faller de i glömska.

Vilka frågor brukar ses som viktigast?

– Historiskt sett har just sjukvård och skola dominerat. Så där kan vi säga att vi är tillbaka på ett normalläge. Samtidigt ligger fortfarande invandring ovanligt högt.

Väljarnas viktigaste frågor:

Visa
  • Sjukvård 64 %
  • Skola och utbildning 57 %
  • Invandring / integration 55 %
  • Äldreomsorg 45 %
  • Lag och ordning 42 %
  • Jobb / sysselsättning 39 %
  • Landets ekonomi 35 %
  • Miljö och klimat 33 %
  • Pensioner 32 %
  • Boende 28 %

Källa: Novus

Så görs undersökningen:

Visa

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast. Undersökningen är genomförd 19-24 januari. Totalt har 1.015 intervjuer genomförts i Novus slumpmässigt och riksrepresentativt rekryterade webbpanel.

Frågan är formulerad så att den svarande får kryssa i de politiska sakfrågor man anser är viktigast utifrån en fördefinierad lista på 25 politikområden samt en öppen om det är någon annan fråga som inte finns med i listan och anses vara viktigare. Den svarande kan kryssa i flera politikområden. Då många väljer mer än en fråga så blir summorna mer än 100%.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer