Runt omkring oss finns små, små kryp som strävar efter att komma in i våra hus och lägenheter för att norpa en bit mat. Söta smulor på golvet, fett i köksfläkten eller en exotisk krydda i skafferiet – mycket lockar skadeinsekterna.
-Mjölbaggar och mottfjärilar är våra allra vanligaste skadedjur som ger sig på mat. De äter gryn och mjöl och vill helst leva ostört och varmt. Därför förökar de sig i snabb takt när skafferiet lämnas under sommarsemestern, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.
”Viktigt döda baggarna”
En mjölbaggshona kan bli upp till tre år gammal och hinner under den tiden lägga omkring 800 ägg.
Det främsta tecknet på att mjölbaggar har slagit sig ned i skafferiet är att det finns svarta, riskornsliknande baggar i mjölet.
-Upptäcker man mjölbaggar ska man genast plasta in matvaran, stoppa in den i frysen i cirka en vecka och sedan slänga den. Det är mycket viktigt att döda baggarna genom att frysa dem, då kan de inte spridas till andra hushåll, säger Håkan Kjellberg.
TT
Fler skadedjur
Plattbagge: Ser ut som en mycket liten mjölbagge. Äter mjöl och gryn.
Bröd- och tobaksbagge: Den enda insekt som kan bryta ner nikotin. Akta dina dyra cigarrer!
Fläskänger: En skalbagge som flyger in genom fönstret för att äta gammalt fett i köket. Mest aktiva i augusti.
Svartmyra: Traskar in i köket för att leta matrester med kolhydrater. Torka golvet så undviker du besök.
Kackerlacka: Det enda skadedjur som kan vara farligt för människor. Kan sprida smittor och är mycket svåra att bekämpa.
Källa: Anticimex