Digitala vågar, klockor, sladdar och laddare är några av de produkter som testats i en tillsyn av Kemikalieinspektionen.

Skadliga ämnen i många vanliga prylar till hemmet

Publicerad

Många vanliga produkter innehåller skadliga och förbjudna ämnen. Det visar ett stickprov som Kemikalieinspektionen gjort på allt från lampor och vågar till mobilladdare och leksaker. Det är viktigt att vara medveten om att dessa ämnen kan finnas i produkterna, menar Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har kontrollerat 132 produkter, av dem var 79 hemelektronik. I årets granskning valde man att särskilt undersöka museibutiker och musikelektronik.

Av de prylar som testades innehöll ungefär var femte för höga nivåer av ett eller flera skadliga ämnen, främst bly, kadmium och klorparaffiner. Bly fanns bland annat i kretskort, kadmium i batterier och klorparaffiner i plasten på sladdar.

Gör skada i naturen

Så länge man inte väljer att skruva isär sina prylar innebär det ingen närkontakt med ämnena för en vanlig konsument. Men det är viktigt att vara medveten om att ämnena kan finnas där och att anledningen till att de är förbjudna är att de på sikt kan ge upphov till hälsa – och miljöproblem. Ämnena kan läcka ut om de inte hanteras rätt vid tillverkning eller när de blir avfall. Det menar Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.  

– Det här är ämnen som är förbjudna sedan länge och vi vill inte att de här produkterna ska finnas kvar.

Rapporten tar inte upp i vilka länder som undersökta produkterna har tillverkats, men i EU:s varningssystem för farliga konsumentprodukter brukar Kina toppa listorna.

– Det är ett jätteland där mycket billig elektronik tillverkas. Och där finns inte de regler om att det är förbjudet med bly och kadmium som vi har i EU. Skulle vi kolla upp tillverkningsland skulle det helt säkert peka på Asien, säger Marcus Hagberg.

”Köp inte billiga produkter”

Som konsument är det inte lätt att veta om importörerna gjort sitt jobb och tagit reda på vad produkterna innehåller. Den som vill undvika skadliga ämnen bör välja seriösa leverantörer och kvalitetsprodukter, tycker Marcus Hagberg.

– Köp inte det allra billigaste, då är det större chans att hitta rätt. Om du köper elektronik ska du se till att den är CE-märkt, det borgar i de flesta fall för att tillverkaren har följt reglerna. Man kan också göra sig lite obekväm och fråga i butiken.

Produkterna som upptäcktes vid tillsynen har nu dragits tillbaka.

Om undersökningen

Kemikalieinspektionens tillsyn har bestått av fyra delprojekt. I tre fall har de gjort egna urval att produkter från museibutiker, batterier och batteriprodukter samt musikelektronik. Dessutom undersöktes flera elprodukter som tidigare klarat sig i Elsäkerhetsverkets tester.  

Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket har ett delat tillsynsansvar över elprodukter.

Bly upptäcktes bland annat i laddare, vägglampa, bordsfläkt, servettring och diadem.

Bly är ett mycket giftigt ämne som kan skada nervsystemet och är särskilt skadligt för små barn och foster.

Kadmium upptäcktes bland annat i en cykellampa, en digitalvåg och ett pennfodral. Det är ett ämne som är giftigt för miljön och som kan orsaka benskörhet, njurskador och cancer.

Klorparaffiner upptäcktes bland annat i en kabel, en barnplånbok och en mikrofon.

Klorparaffiner är skadligt för vattenlevande organismer och är misstänkt cancerframkallande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.