Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skansens akvarieägare Jonas Wahlström menar att allmänheten inte vet om mycket av det arbete som djurparker gör, bland annat utplantering av djur. Foto: SVT

Skansen-Jonas om djurparkskritiken: ”Folk vet inte vad djurparkerna verkligen står för”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska djurparker har hamnat i blickfånget efter en rad kontroversiella nyhetshändelser under 2022. Ett flertal rymningar som väckt internationell uppmärksamhet och en dödsolycka på Ölands djurpark har fått kritiker att ifrågasätta om djurparker verkligen borde få finnas – både av djurrättsskäl och av säkerhetsskäl.

Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström menar att det är viktigt att djurparker finns kvar, bland annat för att många parker driver olika projekt som hjälper till i bevarandet av djurarter.

– Folk vet inte vad djurparkerna verkligen står för när det gäller utplanteringar av djur. Om inte djurparkerna hade funnits hade det inte funnits visenter i det vilda idag, inte lejonapor i Brasilien, inte Kubakrokodiler på Kuba, och ytterligare massor av exempel, säger Jonas Wahström.

Men det finns också ett behov av att moderniseras och utvecklas medger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Hör dem om kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.