Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt

”Skärningspunkterna börjar bli skarpare”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen tog fram sitt nygamla vapen mot Socialdemokraterna och angrepp Stefan Löfven för att vara ett skattehöjarparti, som riskerar tusentals jobb i Sverige. Löfven kontrade med att Fredrik Reinfeldt var en siffertrixare, som ständigt kom med ny och tvivelaktig statistik om arbetslöshet och sysselsättning.

Skärningspunkterna börjar bli skarpare i svensk politik igen. När partiledarna debatterade jobben slog de varandra i huvudet med skatterna. Oppositionspartierna hävdar att regeringens sänkning av bolagsskatten är fel metod att använda om man vill öka antalet jobb. Det ger inga nya jobb, men mer pengar i direktörernas fickor, är andemeningen i kritiken. Alliansen motiverar sänkningen med att hotet mot svensk ekonomi är den globala konkurrensen, en tävling där Sverige måste delta med sänkt bolagsskatt för att locka hit företag och behålla dem vi har. Oppositionspartierna betonar att det viktiga är att stimulera den inhemska konsumtionen och det gör man inte med sänkt bolagsskatt.

Halveringen av arbetsgivaravgifter för unga och den sänkta krogmomsen avfärdades av oppositionen som meningslösa eftersom de inte bidragit till några nya arbeten. Regeringen har däremot räknat ut att om man höjer dessa skatter försvinner tusentals jobb.

Åkesson isolerad
Invandringen var ett tema där Jimmie Åkesson som vanligt blev isolerad på sin kant. Men något har hänt i debatten kring invandring. Fredrik Reinfeldt fått kritik för att han pekat ut nyanlända flyktingar som en del av problemet med hög arbetslöshet.

Frågeställningen i söndagens partiledardebatt var om Sverige tar emot för många asylsökande. Svaret blev att alla partiledare, utom Jimmie Åkesson, sade att Sverige även i fortsättningen ska vara ett land som står upp för mänskliga rättigheter och en generös flyktingpolitik.

Löfven får intern kamp om välfärdspolitiken
När vinst i välfärden kom upp passade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på att med mycket temperament och som enda parti driva förbudslinjen.

Förhoppningen är att Vänsterpartiets inställning ska bli en valvinnare 2014. I synnerhet som det ser ut som om Socialdemokraterna försöker hitta en kompromiss som begränsar vinstuttag men inte förbjuder företeelsen. Men Stefan Löfven får vara beredd på en hård kamp internt i sitt parti.

Lööf säkrare
Det är två år kvar till nästa riksdagsval, men debatten var viktig för Stefan Löfven som inte kan debattera i riksdagen, eftersom han saknar riksdagsplats. Den spelar sannolikt också roll för Centerns partiledare Annie Lööf, som varit utsatt ända sedan hon tillträdde. Annie Lööf gav ett säkrare och mera avspänt intryck i Agendas partiledardebatt än vad hon gjort tidigare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda

Mer i ämnet