Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”Skärningspunkterna börjar bli skarpare”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen tog fram sitt nygamla vapen mot Socialdemokraterna och angrepp Stefan Löfven för att vara ett skattehöjarparti, som riskerar tusentals jobb i Sverige. Löfven kontrade med att Fredrik Reinfeldt var en siffertrixare, som ständigt kom med ny och tvivelaktig statistik om arbetslöshet och sysselsättning.

Skärningspunkterna börjar bli skarpare isvensk politik igen. När partiledarna debatterade jobben slog de varandra ihuvudet med skatterna. Oppositionspartierna hävdar att regeringens sänkning avbolagsskatten är fel metod att använda om man vill öka antalet jobb. Det geringa nya jobb, men mer pengar i direktörernas fickor, är andemeningen ikritiken. Alliansen motiverar sänkningen med att hotet mot svensk ekonomi ärden globala konkurrensen, en tävling där Sverige måste delta med sänktbolagsskatt för att locka hit företag och behålla dem vi har.Oppositionspartierna betonar att det viktiga är att stimulera den inhemskakonsumtionen och det gör man inte med sänkt bolagsskatt.

Halveringen av arbetsgivaravgifter för ungaoch den sänkta krogmomsen avfärdades av oppositionen som meningslösa eftersomde inte bidragit till några nya arbeten. Regeringen har däremot räknat ut attom man höjer dessa skatter försvinner tusentals jobb.

Agenda

Åkesson isolerad

Invandringen var ett tema där Jimmie Åkessonsom vanligt blev isolerad på sin kant. Men något har hänt i debatten kring invandring.Fredrik Reinfeldt fått kritik för att han pekat ut nyanlända flyktingar som endel av problemet med hög arbetslöshet.

Frågeställningen i söndagens partiledardebattvar om Sverige tar emot för många asylsökande. Svaret blev att alla partiledare,utom Jimmie Åkesson, sade att Sverige även i fortsättningen ska vara ett land somstår upp för mänskliga rättigheter och en generös flyktingpolitik.

Löfven får intern kamp om välfärdspolitiken

När vinst i välfärden kom upp passadeVänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på att med mycket temperament och somenda parti driva förbudslinjen.

Förhoppningen är att Vänsterpartietsinställning ska bli en valvinnare 2014. I synnerhet som det ser ut som omSocialdemokraterna försöker hitta en kompromiss som begränsar vinstuttag meninte förbjuder företeelsen. Men Stefan Löfven får vara beredd på en hård kampinternt i sitt parti.

Lööf säkrare

Det är två år kvar till nästa riksdagsval, mendebatten var viktig för Stefan Löfven som inte kan debattera i riksdagen,eftersom han saknar riksdagsplats. Den spelar sannolikt också roll för Centernspartiledare Annie Lööf, som varit utsatt ända sedan hon tillträdde. Annie Lööfgav ett säkrare och mera avspänt intryck i Agendas partiledardebatt än vad hongjort tidigare.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet