Foto: TT

Skarp kritik mot friande domar om våldtäkt i sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Att hävda att en våldtäkt begicks i sömnen och utan uppsåt har blivit ett allt vanligare försvar i domstol. I många fall frias de åtalade männen av just detta skäl, men flera av de friande domarna får nu skarp kritik av forskare kring ämnet sexsomni, efter en genomgång som Sveriges Radios Ekot har gjort.

Allt fler män som åtalas för våldtäkt hävdar till sitt försvar att övergreppet ska ha begått i sömnen och inte ha varit en handling med uppsåt. I många leder detta också till en friande dom.

”Tydlig trend”

Sveriges Radios Ekot har granskat 18 sådana här fall från de senaste sex åren. I tio av fallen har den åtalade friats, och i fem av fallen sker friandet enbart på grund av att det faktiskt inte går att utesluta att mannen sov under övergreppet. 

– Det är en tydlig trend att vi får den här invändningen i våra domstolar, och det är därför väldigt olyckligt när man ser att utgången är så varierad och det är så oförutsägbart i dag hur en sådan här invändning kommer att uppfattas, säger Madeleine Leijonhuvud, professor emerita i straffrätt, till Ekot. 

Osäkerheten i bedömningar hotar rättsäkerheten, menar hon, där oskyldiga kan fällas och andra frias felaktigt.

Domar kritiseras av forskare

Att ha sex i sömnen är nämligen i praktiken möjligt, men experter på sexsomni, som beteendet kallas, riktar efter Ekots granskning skarp kritik mot flera av domarna. 

Carlos Schenk, professor i psykologi vid University of Minnesota och ledande forskare kring sexsomni, menar att det i många fall inte finns något i de friade männens berättelser som stämmer överens med äkta sexsomni.

Vanligtivs återkommande beteende

Sexsomni är en speciell sömnstörning som drabbar ett fåtal personer, och beteende är vanligtvis återkommande och sker inte bara en enstaka gång.

Schenk reagerar särskilt på ett fall som Ekot visar för honom, där en kvinna vaknat över att en kompis som sov i samma rum våldtog henne 

– Den här personen passar överhuvudtaget inte i profilen för sexsomni. Det finns inga andra händelser av sexsomni eller andra dokumenterade sömnstörningar, säger Carlos Schenck till Ekot.

Kan ha varit berusning

Ett annat av de granskade fallen rör en kvinna som Ekot kallar för Lina. Hon vaknade av att en man hade sex med henne. 

– Jag minns att jag känner något i mig. Och vad det är... Jag visste inte om det var hans könsorgan eller fingrar. Jag visste inte hur jag skulle röra mig, om jag skulle röra mig. Det bara blev stopp, berättar Lina för Ekot. 

Mannen åtalades, och även om rätten slog fast att Lina hade våldtagits så friades mannen, då det just inte gick att utesluta att han begick övergreppet i sömnen. 

Carlos Schenk säger att det i domen finns vissa detaljer som kan rättfärdiga friandet, men säger också: 

– Det finns inget som ger stöd åt sexsomni men mycket som stödjer att mannen var berusad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.