Foto: TT

Kritik mot skärpt straff för inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Alliansledarna vill bekämpa bostadsinbrott med straffskärpning, men förslaget får hård kritik. – Förslaget är absurt. Kunskapsfientligt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Förra året anmäldes omkring 21.000 bostadsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Men bara några få procent klarades upp.

Alliansen vill ändra den dystra statistiken genom straffskärpning och dessutom införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, som ska göra det lättare att utdöma längre straff i fall där förövaren inte stulit något av värde.

Val 2014

”För en inbrottsstöld bör minimistraffet vara fängelse ett år. Det skulle medföra att fängelse väljs som påföljd i betydligt större omfattning än i dag.”, skriver de fyra Alliansledarna på DN Debatt.

”Nästan ingen åker fast”

Men kriminologen Jerzy Sarnecki  är kritisk.

-Det kommer inte att bli längre straff eftersom det är ett brott som nästan ingen åker fast för. Därför är det ett fullständigt absurt förslag, säger han.

Om regeringen vill satsa på att förhindra inbrott så borde fokus i stället läggas på effektivisering inom polisen, anser Sarnecki.

I dag rubriceras bostadsinbrott oftast som grov stöld, och ger fängelse i sex till tio månader, men den som döms första gången slipper ofta fängelse.

Ask (M): Viktig markering

Justitieminister Beatrice Ask (M) försvarar förslaget som enligt henne ska ses som ett komplement till bättre metoder och ökade resurser till polisen.

– Konsekvenserna av att bryta sig in blir mer påtagliga. Det får effekt, säger hon.

Hon tycker även att straffskärpningen är en viktig markering för brottsoffer.

– Vi menar att kränkningen tidigare inte varit tillräckligt beaktad. Det här ska ses som ett allvarligt brott, säger Beatrice Ask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet