Civilminister Ardalan Shekarabi (S) skärper reglerna för statsrådpension. Foto: TT arkiv

Tuffare regler för ministerpension

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps villkoren för att en före detta minister ska få inkomstgaranti, i vanligt tal kallad statsrådspension. – Det är viktigt att reglerna som rör förmåner har stöd hos svenska folket, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Åldersgränsen för när en före detta minister kan få statsrådspension höjs. Från dagens 50 år till 61 år för den som varit statsråd i minst 6 år. Beslutet fattas på torsdag av regeringen.

Rimliga förmåner

– Vi måste se till att de regler som omfattar politiker och som rör förmåner för politiker är legitima, rimliga och har stöd hos svenska folket, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

– Det är därför vi nu genomför de här åtgärderna och gör lagstiftningen mer restriktiv.

LÄS MER: Politiska ”pensionärer” som provocerar

Slut på särbehandling

Med en höjd åldersgräns till 61 år, kommer statsråd att omfattas av samma regler som gäller generaldirektörer och andra chefer för statliga verksamheter.

– Det är rimligt att vi har samma regler för myndighetschefer och statsråd. Det är inte hållbart att vi har andra, mer förmånliga åldersgränser för statsråd, säger Ardalan Shekarabi (S).

Koll på sidoinkomster

Samtidigt skärps villkoren för att få statsrådspension. Alla inkomster, även från bolag, ska redovisas och kommer att avräknas från pensionen. Det blir SPV, statens pensionsverk, som ska kontrollera detta.

– I dag är det tillåtet att lägga inkomster i bolag och då har det inte påverkat pensionerna. Det är inte rimligt att vi har det regelverket, säger civilministern.

Ministrar med undantag

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari och omfattar samtliga statsråd i regeringen. Men två ministrar, utrikesminister Margot Wallström (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), har redan fått beslut om rätt till statsrådspension enligt de gamla reglerna med en åldersgräns från 50 år. 

Men precis som övriga ministrar omfattas även de av skärpningen när det gäller avräkningen av övriga inkomster motstatsrådspensionen.

Spara miljoner

Regeringen räknar med att staten kan spara flera miljoner genom den höjda åldersgränsen för rätten till statsrådspension.

– Det är klart att det har ett enormt värde för medborgarna att vi har ett regelverk som  är legitimt och där vi tar tag i de problem som funnits , säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer