De nya nyckelhålskriterierna innebär bland annat att nyckelhålsmärkt bröd måste innehålla en högre andel fullkorn och en lägre halt av socker och transfetter än i dag.
Dessutom förbjuds sötningsmedel helt i alla nyckelhålsmärkta livsmedelsprodukter.
De nya kraven träder i kraft tidigast i maj 2009. Därefter följer en övergångsperiod på 18 månader.
Sötningsmedel förbjuds
Halten socker i mjukt bröd skärps från 10 till 5 gram socker per 100 gram bröd, för att de ska få kallas nyckelhålsmärkta.
-Många bröd ligger ganska nära den gränsen så med något sänkta sockerhalter får man med bra många fler nyckelhålsprodukter, säger Ulf Bohman, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
Vill ha längre tid på sig
Livsmedelsföretagen ser det som ett för stort steg och vill ha längre tid att anpassa produktionen. Men Ulf Bohman anser att branschen har haft och har god tid på sig att ställa om.
-Kraven kommer inte som någon överraskning, branschen har haft möjlighet att påverka sortimentet tidigare, säger han.
Livsmedelshandlarna har varit positiva till skärpta nyckelhålskrav. De anser att de striktare kriterierna är bra från konsumentsynpunkt och viktiga för nyckelhålsmärkningens trovärdighet.
Verkets krav skickas nu över till EU-kommissionen för notifiering.
Nya krav på nyckelhålsmärkning
Livsmedelverkets nya krav på nyckelhålsmärkta livsmedel, i korthet:
• Minst 25 procent fullkorn i mjukt bröd.
• Minst 50 procent fullkorn i hårt bröd och andra spannmålsprodukter.
• Förbud mot sötningsmedel i alla livsmedel.
• Högst 2 procent transfettsyror i olja eller fett som används i livsmedel.
• Oljor och flytande margarin, liksom smörgåsar och baguetter, blir nya grupper inom nyckelhålsmärkningen.
• Salthalten sänks också i vissa livsmedelsgrupper.
• Undantag från kravet på högsta fettinnehåll för nyttig fet fisk i färdigmat.
Källa: Livsmedelsverket (TT)