Skärpta regler för fylleri på sjönBorde reglerna skärpas även för små båtar?

Uppdaterad
Publicerad

Från nästa sommar är det inte längre tillåtet att köra stora båtar om du har mer än 0,2 promille alkohol i blodet.

Den nedre gränsen för sjöfylleri kommer att vara 0,2 promille, enligt ett regeringsförslag som presenteras i dag. För grovt sjöfylleri hamnar gränsen vid 1 promille alkohol i blodet.

-Vill vill vara tydliga med att säkerhet ska råda på sjön också. Man ska vara nykter när man för fram en båt, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Nolltolerans

-Det finns ju lagstiftning redan i dag men det vi nu föreslår gör det lättare för polis att kontrollera därför att man kan genomföra fler typer av drogkontroller och det är bra.

Enligt Beatrice Ask blir det nu i princip nolltolerans som ska gälla på sjön.

Fredrik Josefsson, ställföreträdande chef vid sjöpolisen i Stockholm, säger till Ekot att det främst blir en förebyggande effekt.

-Att man precis som när man kör bil tänker sig för innan man ger sig iväg. ”Nu har jag faktiskt druckit, jag är kanske inte lämplig som båtförare.”

Bara de största båtarna

De nya tuffare kraven gäller bara för båtar som är längre än tio meter och snabbare än 15 knop. Det är omkring tio procent av de svenska fritidsbåtarna, enligt båtbranschens riksförbund.

Straffansvaret ska enligt regeringens förslag ligga på den som kör båten eller som har en viktig uppgift vad gäller säkerheten till sjöss.

90 grips varje år

I dag kan en person som kör båt berusad straffas för sjöfylleri om det kan antas att han eller hon inte kan utföra sina uppgifter på ett säkert sätt. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader. Om alkoholkoncentrationen är minst 1,0 promille i blodet kan gärningsmannen dömas för grovt sjöfylleri till fängelse i högst två år.

Sjöpolisen tar cirka 90 personer per år misstänkta för grovt sjöfylleri. Antalet fall har ökat kraftigt under de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.