Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas barn av PFAS och de giftiga metallerna? Hör när Livsmedelsverkets expert listar riskerna. Foto: Henrik Norssell/SVT

Skärpta regler för gifter i privata dricksvattenbrunnar – blir hårdast i EU

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juli sänker Livsmedelsverket riktvärdena för flera hälsofarliga ämnen i privata dricksvattenbrunnar. Nivåerna för de giftiga metallerna bly, arsenik och kadmium blir de hårdaste inom EU.

Långvarigt intag av arsenik, bly, kadmium och PFAS kan leda till flera allvarliga hälsoeffekter.

Höga halter av arsenik ökar risken för flera sorters cancer senare i livet, bland annat lungcancer och hudcancer.

Bly stör hjärnans utveckling och kan leda till lägre IQ hos barn. Kadmium ökar risken för njurskador, benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.

För att minska riskerna halverar Livsmedelsverket nu riktvärdena för bly och arsenik i dricksvatten från privata brunnar. Riktvärdet för kadmium sänks till en tiondel.

Nya maxnivåer för PFAS

För första gången införs även riktvärden för evighetskemikalierna PFAS 4 och PFAS 21 i mindre privata vattenanläggningar.

– Det här blir de strängaste nivåerna inom EU. Vi tar hälsoriskerna på allvar och därför har vi valt att sänka så mycket som är praktiskt möjligt, säger Livsmedelverkets toxikolog Sabina Litens Karlsson.

Berör två miljoner svenskar

Ungefär två miljoner svenskar får sitt dricksvatten från egna brunnar eller små privata vattenanläggningar.

Drygt åtta procent av landets privata brunnar beräknas ha blyhalter som överskrider det nya riktvärdet. Fyra procent har för mycket arsenik och två procent för höga kadmiumnivåer.

Barnfamiljer bör testa varje år

Enligt Livsmedelsverket bör husägare med egen brunn analysera sitt vatten minst vart tredje år.

Barnfamiljer rekommenderas att göra det varje år.

– Det går att rena vattnet med olika metoder som omvänd osmos, jonbytesfilter och aktivt kol. Det kostar tiotusentals kronor men det är en viktig investering i ens framtida hälsa, säger Sabina Litens Karlsson.

Gäller även sommarstugor

Behöver man rena vattnet om nivåerna är för höga i en fritidsbostad där man vistas mindre än tre månader per år?

– Ja eftersom man får i sig de här ämnena från andra källor också finns det inte så mycket utrymme kvar till att få i sig dem via dricksvattnet. Därför behöver man åtgärda vattnet även i ett fritidsboende.

Hur påverkas barn av PFAS och de giftiga metallerna? I videon ovan listar experten hälsoriskerna.

Nya riktvärden för dricksvatten från egen brunn

Riktvärdet för bly och arsenik sänks från 10 till 5 mikrogram per liter.

Nivån för kadmium sänks till en tiondel av nuvarande värde. För att vattnet ska vara tjänligt att dricka får det inte finnas mer än 0,5 mikrogram kadmium per liter.

Riktvärdet för PFAS 4 blir 4 nanogram per liter.

Maxvärdet för PFAS 21 blir 100 nanogram per liter.

Mindre privata brunnar får alltså riktvärden på samma nivå som de gränsvärden som kommer gälla för kommunalt dricksvatten samt dricksvatten från offentliga och kommersiella verksamheter från och med den 1 januari 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.