Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den höga järnhalten i vattnet har färgat duschrummets väggar bruna. Men järnet gjorde att familjen upptäckte något värre. Idag har familjen fått lägga en rejäl slant på att rena sitt dricksvatten. Hör mer i videon ovan. Foto: Henrik Norrsell

Järnet räddade deras barn från giftet i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

När William Persson och hans sambo köpte hus med egen brunn i Ånge var dricksvattnet brunt av järn. Eftersom de väntade barn lät de testa vattnet för att se om de behövde installera ett järnfilter. Men vattenproverna kom med en obehaglig överraskning – höga halter av den giftiga metallen arsenik.

– Vi blev lite chockade faktiskt. Det är inte kul att få veta att vattnet man har druckit av under ett år är otjänligt, säger William.

Arsenik varken smakar eller luktar något och det var tack vare järnets bruna färg som familjen upptäckte den höga arsenikhalten.

Idag renas brunnsvattnet och nu klarar det till och med det nya sänkta riktvärdet.

I videon berättar William Persson vad det kostade att få rent vatten i kranarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.