Strategin mot mäns våld mot kvinnor omfattar tio år och 900 miljoner kronor till olika åtgärder under perioden 2017–2020. Den rymmer bland annat ökade insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck mot kvinnor och flickor.
– Vi kommer att göra en kartläggning av hedersrelaterat våld i Sverige. Det har inte gjorts sedan 2009 och mycket tyder på att vi behöver en ny, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Svårt definiera
Justitieminister Morgan Johansson (s) vill utreda om straffet för ett brott ska vara särskilt hårt om motivet har varit hedersrelaterat.
– Jag tycker att det finns anledning att överväga en straffskärpningsgrund när brott begås med hedersmotiv. Ibland leder det till misshandel, ibland till olaga frihetsberövande och i värsta fall mord och dråp. Domstolen ska se strängare på om de brotten begåtts med hedersmotiv, säger Johansson till TT.
Frågan är hur heder ska definieras och vilka det ska omfatta.
– Det får ju en sådan här utredning titta på. Det finns en stor diskussion om gränsdragningar, men det som särskilt har utmärkt de här situationerna vi har haft är ju fall där hela eller delar av familjen på ett eller annat sätt är delaktiga i detta genom att till exempel föra ut flickan ur landet och gifta bort henne. Då är man i en särskilt utsatt situation och då finns det skäl att se strängare på det, säger Johansson.
Generalsekreteraren i Advokatsamfundet, Anne Ramberg, tycker att det är bra att frågan utreds.
– Det kan finnas ett behov av att klarlägga gränserna. Dock finns det skäl att vara restriktiv vid utvidgningen av vad som ska utgöra straffskärpningsgrund, säger hon till TT.
Regeringen backar
Moderaten Elisabeth Svantesson välkomnar beskedet om en satsning mot hedersvåldet.
– Vi moderater har drivit detta länge och en majoritet i riksdagen har med ett tillkännagivande tvingat regeringen till detta, säger hon till TT.
Hon tycker i övrigt att regeringens jämställdhetspolitik missar de stora jämställdhetsfrågorna.
– Vi backar på flera områden när det gäller jämställdhet, vi ser ökat kvinnoförtryck i många förorter, vi har fått könsuppdelad undervisning och separerade badtider. I stället för att ta tag i de problemen så ägnar sig regeringen åt symbolpolitik, som kvotering till bolagsstyrelser och en jämställdhetsmyndighet, säger Svantesson.
Vill ha Lex Fadime
Liberalernas riksdagsledamot och rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, säger till SVT Nyheter att det var på tiden att regeringen redovisade sina tankar kring arbetet med hedersrelaterade brott, ett allt större problem, menar Roger Haddad och pekar på att Liberalerna drivit frågan under många år.
– Liberalerna vill dels se en översyn men vi vill också skärpa straffet för personer som begår hedersrelaterade brott. Vi kräver också att alla anmälningar med hedersbrott som motiv ska utredas, vi har sett exempel där anmälningar inte leder till varken förhör eller åtal vilket är bekymrande säger Roger Haddad (L).
– Liberalerna går längre och vill att Sverige inför en särskild Lex Fadime med en särskild brottsrubricering för hedersbrott och skärpt straff. Om man begår ett brott och om motivet är hedersrelaterat måste båda faktorer ge en straffskärpning, precis som tanken är med hatbrottslagstiftningen. Men vi vill också att utvisning oftare ska kunna åberopas om personen som begår brott inte är svensk medborgare, säger Roger Haddad (L).
Jämställda löner
Förutom våld mot kvinnor lyfter regeringen särskilt den ekonomiska jämställdheten. Åsa Regnér uppger att regeringen ska ta fram en handlingsplan för att sätta ökad politisk press på att få fram mer jämställda löner.