Skatt stoppar intresset för alternativ elproduktion – Stiltje kring vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

I våras beslutade Skatteverket att ta ut förmånsskatt av de kooperativ som får el från ett eget vindkraftverk. Sedan dess har intresset för att investera i vindkraft helt stannat av.

Tanken med att vara delägare i ett så kallat vindkooperativ är att man betalar en engångssumma på runt 70.000 kr och sedan köper elen man förbrukar till självkostnadspris – ungefär 15-20 öre per kilowattimme (kWh). Det priset ligger under det marknadspris som sätts av elbörsen Nord Pool vilket gjort att intresset för vindkraftskooperativen varit stort.

Kraftigt minskat intresse

Men i våras bestämde Skatteverket att delägarna i vindkraftverken ska förmånsbeskattas upp till marknadspriset, ett beslut som gjort att intresset för vindkraften har minskat.

-Intresset har i stort sett försvunnit, det säger bland annat de som försöker sälja vindkraft till kooperativ. Det är ju synd om skattesystemet ska göra det här mindre fördelaktigt och minska utbyggnaden, säger Tomas Kåberger, generaldirektör vid Energimyndigheten.

Tio gånger mer vindkraft är målet

Regeringen tycker att utbyggnaden av vindkraften är en viktig del i kampen mot klimatförändringarna, och man har som ambition att produktionen av vindkraft ska bli tio gånger större, från dagens två terrawattimmar till tjugo år 2020.

Men trots att intresset för vindkraft helt stannat av på grund av beskattningen så står regeringen fast vid att vindkooperativen ska förmånsbeskattas. Finansminister Anders Borg har i en debatt tidigare sagt, att kooperativen ändå är gynnade eftersom de enkelbeskattas, till skillnad från aktiebolag där man betalar skatt på både bolagets vinst och utdelningen till aktieägarna.

Svårt att förstå

Lars-Erik Mattson är en av de 20.000 personer som i dag äger delar av vindkraftverk i Sverige. Han har svårt att förstå finansministerns argument.

-Här har ju då den enskilde medborgaren möjlighet att dels få en lägre elkostnad, och samtidigt göra en insats för miljön, så regeringens tankebanor är lite svåra att följa, faktiskt, säger Mattsson.

I Hällingarnas ekonomiska förening, där Lars-Erik Mattsson är ordförande, har man efter skatteverkets beslut gjort ett annat upplägg för att slippa betala skatten. Elen som produceras säljs av den ekonomiska föreningen till det lokala elbolaget Jämtkraft.

Kan undgå skatten

Elbolaget säljer sedan tillbaka elen till delägarna som betalar till vanligt marknadspris. Varje halvår räknar elbolaget sedan av den el som man fått från respektive delägare. I praktiken blir då priset 5-15 öre per kWh – ungefär där priset låg innan delägarna förmånsbeskattades.

-Det här betyder som jag förstår det att man ändå får elen till ett lägre pris – och normalt sett så köper vi inte såna saker, säger

Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

Han tror att det kan bli aktuellt med besök från Skatteverket hos de elproducerande kooperativen framöver.

Andreas Liljeheden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.