Svenska folket ska få mer insyn i det kungliga apanaget. I årsredovisning som offentliggörs i april kommer tre rambelopp presenteras – ett för varje familj i kungahuset som har rätt till en fast ersättning. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Skattebetalarna får ökad insyn i det kungliga apanaget

Publicerad

I dagsläget redovisas det inte hur mycket pengar kungahuset får av skattebetalarna och inte heller hur detta anslag används.  

Men nu ska svenska folket få mer insyn i den årsredovisning som offentliggörs i april, rapporterar Sveriges Radio.  

Sveriges statschef – kung Carl XVI – får i år drygt 149 miljoner kronor från landets skattebetalare. Det så kallade apanaget används bland annat till skötsel av slott, finansiering av kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader i samband med kungliga uppdrag.  

Men nu ska skattebetalarna få större insyn i kungahusets anslag från staten. I årets redovisning som offentliggörs i april kommer det att anges tre olika rambelopp – ett till kungaparet, ett till kronprinsessan Victoria och prins Daniel och ett till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. 

Prinsessan Madeleine och maken Christopher O’Neil bor utomlands, och får därav inte ett fast rambelopp.  

Det har tidigare aldrig redovisats några detaljer om hur apanaget används och hur mycket familjemedlemmarna får.

Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, berättar för SR att förebilden är det danska kungahuset.  

– De redovisar också rambelopp för de olika medlemmarna av kungafamiljen och de har goda erfarenheter av detta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.