Skattebrott ska inte dubbelbestraffas

Uppdaterad
Publicerad

En person som har fått betala skattetillägg får därefter inte dömas för skattebrott. Det slår Högsta domstolen (HD) fast i en emotsedd dom.

För tre år sedan slog HD fast att det var okej att först besluta om skattetillägg för en person och senare även åtala för skattebrott i samma ärende – alltså att straffa en person två gånger. Men beslutet har kritiserats för att vara otydligt och flera underrätter har, bland annat med stöd i Europakonventionen, tolkat rättsläget annorlunda.

Nu ändrar högsta domstolen sitt beslut.

”Den enskilde har ett skydd mot att en och samma gärning prövas i två olika förfaranden. Det framgår av ett tilläggsprotokoll till Europakonventionen och av EU:s rättighetsstadga”, skriver HD om beslutet, som innebär att domstolen byter fot.

Enhälligt beslut

Frågan om dubbelbestraffning avgjordes i plenum, det vill säga samtliga 16 justitieråd i HD deltog i avgörandet. Det är mycket sällsynt att mål avgörs på det sättet – det sker endast när ett mål anses vara av särskild vikt för hur lagen ska tolkas. Under perioden 1990-2012 har det bara skett tio gånger.

Att detta blev ett plenimål beror på att HD har fattat beslut i samma fråga tidigare, 2010. Om ett tidigare prejudikat ska tas upp krävs att alla domare är med.

Tar hänsyn till EU-dom

I sitt avgörande har HD tagit hänsyn till en dom som EU-domstolen meddelade tidigare i år. I den domen, som gäller mervärdesskatt, slår EU-domstolen fast att en person som fått betala skattetillägg inte får dömas för skattebrott ”om skattetillägget har straffrättslig karaktär”.

”Högsta domstolens beslut innebär att skyddet mot dubbla förfaranden gäller även andra skatter, exempelvis inkomstskatt”, skriver HD.

Många tidigare dömda berörs

Mängder av misstänkta och dömda skattefuskare berörs av dagens beslut i HD. Skatteverket anmäler mellan 3 500 och 4 000 ärenden till åklagare varje år och hundratals personer lagförs årligen för skattebrott, som är den klart vanligaste formen av ekobrott.

Även Olle Sundin, rättslig expert på Skatteverket, räknar med att många nu kommer att söka upprättelse genom skadeståndskrav och resningsansökningar.

– Ja, det är min absoluta gissning att många kommer att försöka att på något sätt angripa avgöranden som nu, i efterhand, visar sig felaktiga, säger han.

HD-domen innebär, enligt Sundin, ”alldeles klart” att Skatteverket måste ändra arbetssätt. Men exakt vad det kan betyda vill han ännu inte säga.

– Vi kommer nu att analysera domen noga och även ha kontakter med åklagarsidan.

Dom mot ”Cevianmannen” kan rivas upp

En av dem som straffats dubbelt är den så kallade Cevianmannen, en av två huvudmisstänkta i ett mål om olaglig insiderhandel. Först påfördes han en hög straffskatt, sedan dömdes han till två års fängelse för grovt skattebrott. Mannens försvarare, Leif Gustafson är mycket nöjd med beskedet från HD.

– Det verkar entydigt ha gått åt det håll som vi har velat under många år, säger han till TT.

TT: Vad händer nu?

– Det här måste innebära att den fällande domen i tingsrätten måste rivas upp, säger han.

Hur det exakt kommer att gå till är oklart. Domen är överklagades redan 2010 till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skattebrott

Mer i ämnet