Skatten höjs på alkohol och tobak – som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Skatten på alkohol och tobak höjs från och med årsskiftet, framgår av budgetsiffrorna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Skattehöjningen ligger i linje med vad den dåvarande S-regeringen föreslog i våras, med hänvisning till folkhälsan, och genomförs trots att både Moderaterna och Sverigedemokraterna i sina motioner vid det tillfället sade nej med hänvisning till att svenska hushåll redan pressas av ökade kostnader.

Skatten ska höjas i två steg, den 1 januari 2023 och den 1 januari 2024.

Till det stundande årsskiftet höjs skatten på öl och vin med fem procent. En flaska som i dag kostar 72 kronor kostar enligt Ekot nästa år 73:30. Skatten på sprit höjs med ungefär en procent. Tobaksskatten höjs med tre procent. En dosa snus för 50 kronor kommer nästa år att kosta 51:20 kronor.

Skattehöjningarna väntas dryga ut statskassan med ungefär en miljard kronor under nästa år.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind tycker att pengarna höjningarna drar in behövs till annat, som sänkt skatt på bensin och diesel.

– Det är hög tid att höja alkoholskatterna, säger han till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.