Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är vitt snus bättre än tobakssnus? Är tobakssnus bra för munhygienen? – Forskaren går igenom vad som är sant och falskt om snus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB/Isabell Höjman/TT

Skatten på snus sänks nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och SD vill sänka skatten på snus nästa år. Det kan göra en dosa tre kronor billigare, enligt partierna. Samtidigt kommer tobaksskatten inte att räknas om utifrån konsumentprisindex vid årsskiftet.

– Det är en del i helheten gällande snuset, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson.

Tobaksskatten på snus ska sänkas med 20 procent, vilket enligt regeringen motsvarar en prissänkning med tre kronor per dosa.

Samtidigt höjs skatten på cigaretter och röktobak med nio procent, vilket motsvarar ungefär fyra kronor mer för ett cigarettpaket.

– Betydligt fler svenskar snusar än röker, och min misstanke är att det är på det sättet på grund av att de hälsovådliga effekterna av snus är mindre än av cigaretter, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD.

Han berättar att skattesänkningen till stor del finansieras av just skattehöjningen på cigaretter, och att denna motiveras med att de hälskoskadliga effekterna är mer påtagliga än när det gäller snus.

Att de beslutar om sänkningen i år beror på att de har haft mer tid på sig att gå igenom skattelagstiftningen för tobak än förra året, menar han.

Tobaksskatten justeras inte vid årsskiftet

Vanligtvis räknas tobaksskatten om varje år utifrån förändringar i konsumentprisindex. Men det kommer inte att göras vid detta årsskifte, berättar Niklas Gillström, pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson.

– Det är en del i helheten gällande snuset.

Skatten kommer däremot att höjas med en procent vid årsskiftet enligt ett tidigare beslut från den förra regeringen.

Skatten på vitt snus sänks inte

Förslaget presenteras i samband med regeringens höstbudget men är inte tänkt att börja gälla förrän den 1 november 2024. Regeringen behöver också återkomma med ett förslag till riksdagen. Så kallat vitt snus och andra tobaksfria produkter omfattas inte.

– Tobaksfritt snus har en annan skattesats redan i dag som är betydligt lägre, så därför har vi inte sett någon anledning till att sänka den ytterligare, säger Oscar Sjöstedt.

Snusförslaget kostar omkring 130 miljoner kronor för 2024 och 800 miljoner för 2025, enligt finansdepartementets beräkningar, och kvittas mer eller mindre rakt av mot skattehöjningen på cigaretter.

Skattesatser för tobak

Tobaksskatten beräknas på olika sätt och med olika skattesatser beroende på vilken sorts tobaksvara det gäller.

Om skatten tas ut per kilo ska skatten beräknas på hela varans vikt vid tidpunkten då skattskyldigheten inträder.

Skattesatsen för cigaretter är 1,78 kronor per styck plus 1 procent av detaljhandelspriset. Detaljhandelspriset står på förpackningen.

Skatten för snus är 560 kronor per kilo.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.