Larry Leksells bolag ska betala över 14 miljoner kronor i skatt. Foto: Elekta/TT

Skattesmäll för miljardär i Paradisläckan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske miljardären Larry Leksells bolag skönstaxeras med 14 miljoner kronor. Förra året kunde SVT:s Uppdrag Granskning avslöja att Leksell hade köpt en yacht via två maltesiska bolag. Det är den affären som Skatteverket nu anser att han ska betala skatt i Sverige för.

Paradisläckan bestod av över 13 miljoner dokument som visade hur personer och företag undviker att betala skatt, med hjälp av tjänster som erbjuds av olika skatteparadis. Ofta genom skatteplanering som är avancerad, men laglig. Flest svenskar fanns i de sökbara uppgifter i Maltas bolagsregister som var en del av läckan. Larry Leksell var en av dem.

Elekta AB grundades på 1970-talet och tillverkar bland annat en strålkniv som används vid hjärnoperationer. Företagets har ett börsvärde på 40 miljarder kronor.

Köpte yacht för vinsten

I mars 2014 sålde Larry Leksell Elektaaktier för ett lågt pris till ett maltesiskt bolag, ägt av honom själv. En vecka senare såldes en del av aktierna till en vinst på över 43 miljoner kronor. Vinsten har bolaget sedan använt för att köpa en yacht som Larry Leksell haft för privat bruk. Det avslöjades förra året av SVT:s Uppdrag Granskning.

Han uppgav då för SVT att upplägget gjordes för att han ville ha en yacht, och inte för att undkomma skatt.

Tror inte på förklaringen

Skatteverket har i sitt beslut kommit fram till att det maltesiska bolaget har ägnat sig åt kapitalförvaltning och att det har haft ett fast driftställe i Sverige, något som bolaget bestridit. En annan svensk man har stått som företrädare för bolaget, men Skatteverket menar att dess utredning visar att Leksell är den verklige företrädaren och den som tagit alla viktiga beslut.

Bolaget har uppgett all verksamhet och administration har skötts av ett annat maltesiskt bolag, men Skatteverket skriver att det verkar osannolikt att Leksell skulle lämna ifrån sig kontrollen över företaget efter att han själv tillfört aktier för mångmiljonbelopp.

Eftertaxeras med 14 miljoner

Verket har utan resultat begärt in deklarationer för bolaget för åren 2014-16, och därför finns det grund för skönsbeskattning, skriver myndigheten i sitt beslut.

Skönsbeskattning, eller skönstaxering, innebär att Skatteverket gör en uppskattning av en persons inkomst, när personen inte har lämnat en deklaration.

Kontoutdrag från bolagets bank har legat till grund för skatten som nu tas ut och det rör sig om närmare tio miljoner, plus nästan fyra miljoner i skattetillägg. Med ränta så landar summan på drygt 14,3 miljoner kronor som ska betalas in i november.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om Paradisdokumenten utreder Skatteverket huruvida 216 olika svenskar som har bolag i Malta är skattskyldiga för dessa i Sverige.

SVT Nyheter har utan framgång sökt Larry Leksell för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet