Nu får friskvårdsbidraget också användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning. Foto: TT

Skatteverkets nya besked: Träningsappar kan ge friskvårdsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Träningsappar och andra internettjänster som kan användas för hemmaträning omfattas nu av friskvårdsbidraget.
– Tiderna har förändrats. Många vill inte gå till gymmet i dag på grund av coronapandemin, säger Pia Blank Thörnroos vid Skatteverket.

Skatteverket har beslutat att det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda utökas. Tidigare har endast enklare appar, för till exempel stegräkning, omfattats. Nu får friskvårdsbidraget också användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

– Även när det inte är pandemi är det vanligt att träna hemma, med hjälp av bland annat träningsappar. Så vi gör en generösare tolkning av vad som blir skattefritt för arbetsgivaren, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

Aktualiserats under pandemin

Skatteverket har tidigare fått många frågor kring gränsdragningen av vad som varit tillåtet.

– Så det här har varit en diskussion och på gång sedan tidigare, men frågan har nu aktualiserats och blivit större på grund av pandemin, säger hon och fortsätter:

– Det här kommer att gälla även när pandemin är över.

Hur fungerar det rent praktiskt?

– Först måste arbetsgivaren bestämma om de vill ge friskvårdsbidrag för appar. Sedan är det precis som tidigare, att man måste visa upp ett kvitto. Det går inte bara att säga att man köpt en träningsapp, underlaget krävs fortfarande, säger Pia Blank Thörnroos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer