Skatteverket tillsätter en extern utredning av sina högsta chefer. Foto: TT

Skatteverket externutreder chefers agerande

Publicerad

Skatteverket har beslutat att tillsätta en extern utredning efter avslöjanden i SVT:s Uppdrag Granskning nyligen om hur verkets två högsta chefer försökte varna en person inför en mediegranskning. Utredningen ska göras av Trafikverkets internrevision.

Det var den 6 april som Uppdrag Granskning avslöjade att Skatteverkets två högsta chefer, generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrrsen, bestämt sig för att ringa sin före detta kollega på Rosenbad, Frank Belfrage, och berätta att verket lämnat ut personliga uppgifter om honom. Det skedde i samband med att Uppdrag gransknings reportrar granskade svenskar med obeskattade tillgångar utomlands. Belfrage svarade dock aldrig.

Skatteverket aviserade dagen efter att programmet sändes att man kommer att utreda det som framkommit. Uppdraget till Trafikverket är att självständigt utreda verksledningens agerande som förmedlas i Uppdrag granskning, skriver verket i ett pressmeddelande i dag.

Utredningen planeras vara klar senast den 16 maj, och det kan bli frågan om ytterligare åtgärder, till exempel en bredare extern utredning.

Chefernas agerande granskas

– Uppdraget handlar konkret om att utreda agerandet där överdirektören gjorde uppringningsförsök för att informera en person om utlämnande av allmän handling, om det avviker eller inte från de riktlinjer vi har att förhålla oss till, säger Marie Carlsson, administrativ direktör vid Skatteverket, till SVT Nyheter.

Det är i första hand överdirektören och generaldirektören som utreds men även andra i ledningen kan komma att beröras, enligt Carlsson.

– Vi ser ytterst allvarligt på det här.

Förtydligar rutinerna

Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om att Skatteverket har särbehandlat personer. Enligt Marie Carlsson genomför man nu ett internt arbete med att förtydliga rutinerna.

– Nu har vi lite extra ögon på biten som gäller lika behandling, för att eliminera alla eventuella misstag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer