”Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan”, säger Johan Schauman på Skatteverket. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Skatteverket: Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

Uppdaterad
Publicerad

Redan i början av mars kommer rekordmånga svenskar få sin deklaration. Årets nyhet är att alla som fått utskicket kommer att kunna se sin deklaration som en pdf.-fil på Skatteverkets sajt.

Enligt Skatteverket har 4,3 miljoner svenskar skaffat en digital brevlåda för myndighetspost. Det innebär att omkring hälften av alla som deklarerade förra året fick sin deklaration digitalt.

– En fördel med att få deklarationen tidigare är att du får möjlighet att bättre planera din privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Alla med Bank-ID kan deklarera digitalt

Nytt för i år är alltså att även de utan digital brevlåda kommer att se sin deklaration på som en pdf.-fil på Skatteverkets sajt. När deklarationen väl är öppen är det bara de utan Bank-ID som behöver vänta på pappersdeklarationen,

Förra året fick 2,4 miljoner skatteåterbäringen i april.

– Betydligt fler än så har möjlighet att få sina skattepengar i april. Av de som fick sina skattepengar i juni förra året hade 1,8 miljoner personer kunnat få dem redan i april eftersom de inte gjorde några ändringar i sin deklaration, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Sista datumet för att få pengar i april

Vill du få skatteåterbäringen i april är det den 30 mars  som gäller. Då måste nämligen deklarationen godkännas digitalt utan tillägg eller ändringar.

– Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Johan Schauman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nostalgi-TV: Minns du hur man deklarerade förr? Foto: SVT Arkiv

25 februari 2021
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen digitalt.

3–9 mars 2021
Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

16 mars 2021

Deklarationen öppnar.

30 mars 2021
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.

7–9 april 2021
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.

3 maj 2021

Sista dagen att deklarera. 

8–11 juni 2021
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 3 maj.

12 november 2021
Kvarskatten ska vara betald.

Källa: Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer