Skeppsmasken är beroende av trä, både till husrum och som föda. Masken fyller en viktig ekologisk funktion när den bryter ned fallna träd. Men den har också orsakat förödelse för stora ekonomiska belopp runt om i världen, när den borrat sig in i bryggor, pirar och båtar.
Tider har stannat
Nu oroar sig forskare för att skeppsmasken ska ge sig på de vrak som ligger orörda på Östersjöns botten.
-Varje vrak ger en pusselbit i vår historia. Syrebristen i Östersjön har gjort att tiden har stannat i vraken och både dokument och kroppar kan finnas kvar, säger Christin Appelqvist, en av forskarna bakom EU-projektet Wreckprotect, som studerar maskproblemen.
Geotextil kan skydda
Hon gör en karta över de områden i Östersjön där maskarna har störst möjlighet att breda ut sig. Vraken ritas ut på en annan karta som sedan ska matchas med den första, för att se var det framförallt behövs skyddande insatser.
Christin Appleqvist säger att masken inte går att utrota och det är heller inte meningen. Men det finns möjligheter att skydda lämningarna. Att täcka de gamla skeppen med geotextil, som bland annat används i trädgårdarbete, och havsbottensmaterial är strategier som studeras.
Trivs i värmen
I Sverige finns masken utmed västkusten ända ner till Falsterbo, men klimatförändringar kan få masken att sprida sig norrut. Den låga salthalten i Östersjön höll tidigare masken borta, men temperaturhöjningen i havet kan få masken att trivas, trots att salthalten inte är optimal.
Forskningsresultatet presenteras i sin helhet i maj 2010.
TT