Foto: Christine Olsson/TT

Svar på dina frågor om mage och tarmar

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Karling, överläkare och specialist inom mag- och tarmsjukdomar, chattade med tittarna om magen och tarmarna.

LÄS MER: Crohns sjukdom och att leva med stomi

Här kan du läsa hela chatten.

Nyfika : Jag har ibland (ganska ofta) så uppblåst och svullen mage att jag kan känna andnöd. Behöver rapa väldigt mycket. Vad bör jag göra? Äter nog ganska normal kost. Mycket fisk och grönsaker. Tränar flera gånger i veckan.
Pontus Karling: Rapningar beror oftast på att man sväljer ner luft omedvetet. Tuggummi kan också bidra. Har man dessutom ett bråck på övre magmunnen kan också bidra.

Katriina: Hej! Jag lider av Sjögrens syndrom, där alla slemhinnorna torkar. Jag har avföring, som är lös, ibland diarré, 3-4 gånger om dagen. Är det vanligt/normalt vid Sjögrens syndrom?
Pontus Karling: Sjögrens syndrom kan vara kopplat till andra autoimmuna sjukdomar. Jag tycker du ska be din läkare utesluta glutenintolerans samt inflammatorisk tarmsjukdom (kan göra med enkelt avföringsprov)

Tjej med magbesvär : Hej, Tack för ett bra program. Jag undrar hur en IBS-utredning går till. Räcker det med att ta ett blodprov för att utesluta annan inflammatorisk tarmsjukdom eller ska man alltid gå vidare med någon form av endoskopi?
Pontus Karling: Det räcker som regel att utesluta gluten intolerans och lämna ett avföringsprov (F-Kalprotektin) som om normalt i princip utesluter inflammatorisk tarmsjukdom

TOMMY från Degerfors: HEJ. Jag blir förstoppad ibland och får då mer värk i ryggen.beror det på förstoppningen?
Pontus Karling: Värk och smärta kan ge förstoppning. Även vissa läkemedel till exempel Tradolan eller morfin ger också förstoppning

Bambi: Jag har en mycket regelbunden tarm, snabba tömningar, en före och en efter frukost. Mitt problem startar på kvällen, mycket gaser, om jag inte kan släppa gaser, exvis när jag är på middagar och andra tillställningar, får jag oerhört ont i magen, lätt illamående. Vad bör jag göra?
Pontus Karling: Du kan googla på FODMAP och prova att dra ner på de födoämnen som där nämns. Du ska försöka släppa gaser om du har behov. I svåra fall kan man även prova SSRI (tex Fluoxetin)

Molly_5: Har konstaterade tarmfickor. Sen juni har jag haft besvär med diarréer och hård avföring som avlöser varandra. Misstänker att en inflammerad ficka ligger vid urinblåsan då det ofta är väldigt irriterande med retningar i urinblåsan. Vad kan man göra?
Pontus Karling: Tarmfickor är mycket vanligt, man kan säga att det är tarmens åldersrynkor. Jag tror inte att det är tarmfickor som är bakom dina besvär utan det mest sannolika är funktionell tarmstörning (tex IBS). Du bör dock utesluta glutenintolerans och lämna avföringsprov för att utesluta inflammatorisk tarmsjukdom (F-Hb eller F-kalprotektin)

Anne-Marie : Mina två barnbarn – flickor 11 och 8 år – vill inte gå på skoltoaletten och blir därför ofta förstoppade. Kan detta bli problem för dem i framtiden?
Pontus Karling: Troligen inte, men det är viktigt att det i skolmiljön finns bra möjligheter att gå på toaletten.

Rolle: Jag har blivit ordinerad en tablett omeprazol om dagen mot halsbränna och trög mage. har hållit på 6 månader. är det skadligt för magen att ta omeprazol så länge?
Pontus Karling: Risken är liten. Det som kan hända om man tar Omeprazol lång tid är att det kan vara svårt att sluta på grund av att magsäcken har ställt in sig på Omeprazol och kommer bilda mer saltsyra än innan man började. Om du åker till ett land med mer bristande hygien så är risken lite större att bli magsjuk om man tar Omeprazol

Ann-Britt: Har sen barndomen haft problem att tömma tarmen. Tar sen många år Movicol/Lacrofarm. Hjälper föga. Tömmer ca en gång/veckan.Är det skadligt att ta medlet under lång tid? Får ibland kramp i ändtarmen vilket gör ont.Vad göra?
Pontus Karling: Inga laxermedel som används i Sverige är farliga att ta under lång tid. Om du ej haft avföring på tre dagar föreslår jag Laxoberaldroppar eller Toilax. Resolor kan du också prova

camilla: Hej! Har nyss fått diagnosen Chrones sjukdom. Förträngningar i tarmen finns. Är det dessa förträngningar som gör att jag några ggr per år få fruktansvärda smärtor i magen?
Pontus Karling: Kan vara. Man brukar göra en Magnetröntgenundersökning av tunntarmen och ser man då att tarmen verkar vidgad innan förträngningarna kan det finnas skäl att fråga en kirurg om det kan hjälp med op.

Said: Hej, har haft och har spänd och uppsvälld mage som oftast låter; man kan höra vätskeljud från magen. Skiktröntgen har inte visat något. Du nämnde något om diafragman. Om det är det som orsakar det hela vad kan jag göra?
Pontus Karling: Det är svårt att påverka diafragman. Du skulle kunna pröva en speciell diet (googla på FODMAP).

Mats: Hej och tack för ett bra program ! Har konstaterade tarmfickor som är inflammerade : Varför uppkommer sådana och hur undviker man att få ytterligare ?
Pontus Karling: Tarmfickor får de flesta människor med åldern. Det är som tarmens rynkor. Möjligen kan fibrer/bulkmedel vara bra.

Imme 66: Har magproblem i princip alltid men får mest ont efter tarmtömning och några timmar efter. Vad kan det bero på?
Pontus Karling: Du har säkert i botten en ökad känslighet i tarmen. I samband med tarmtömning så rör sig tarmarna (framförallt ändtarmen) kraftigt och det är det du känner av

Lena Sehlkvist : Hej min son 24 år har haft problem med magen sen han var baby, de trodde han var gluten och mjölk intolerant. Han har nu ont ibland på sidan högre upp. Bajset är ljust, kan vara skummigt, lätt flytande.Kan det vara gallan? Mvh Lena
Pontus Karling: Avföringens bruna färg beror på ämnet bilirubin. Avföringen kan bli ljus av antingen snabb passage (diarréer) eller gallstopp. Skummande flytande avföring kan bero på fett i avföringen. Rekommenderar att han söker sin doktor för vidare undersökningar

Linnea: Jag har diarré dagligen pga giftstruma. Tar 2 Dimor per dag, fler vid behov. Tar Bisoprolol för Struman triggar även igång hjärtat Finns det någon lösning av mitt problem. Kan ju inte vara utan Dimoren.
Pontus Karling: Dimor kan du ta 8-16 per dag (ta en tablett efter varje toa besök). Du bör också kontrollera att du inte har glutenintolerans eller mikroskopisk kolit (om du är över 50 år)

Edina: Hej jag får ofta diarré utan att jag äter konstig mat osv... Det kan komma av sig själv och jag har mycket gaser.. Vad kan det bero på
Pontus Karling: Diarré och lös avföring är vanligt. Det du bör utesluta är gluten intolerans och inflammatorisk tarmsjukdom. Det gör du genom ett blodprov och ett avföringsprov (F-kalprotektin)

yvonne: Ja har problem med att avföring läcker ut utan att jag känner det. måste alltid ha skydd. vad göra?
Pontus Karling: Först och främst måste du söka hjälp för detta. Avföringsläckage beror ofta på flera orsaker. Förlossningar, ålder är vanliga orsaker. Du kan redan nu prova Loperamid (Imodium) och se om det blir bättre

Peter: Hur ser du på att fler & fler människor får utskrivet Omeprazol för magbesvär utan egentlig utredning & uppföljning?
Pontus Karling: Det är absolut en överanvändning av Omeprazol. Äter man Omeprazol länge kan man bli van genom att magsäcken bildar mer syra än innan man startade behandling. Har man svåra besvär med sura uppstötningar och halsbränna måste man dock ibland äta omeprazol lång tid.

kikki: Besväras av klåda vid anus som är jättebesvärlig kommer som attacker så jag river sår i stjärten vad kan man behandla med? har provat flera olika receptfria salvor.
Pontus Karling: Prova att lufta (ej åtsittande underkläder), Ta en salva som skyddar huden (tex barnängens salva). Undvik att klia (även om det kan vara svårt)

Markus Stannerdal: Hej! Det är bara under natten, när jag lägger mig börjar det låta i magen: det bubblar, ”visslar” och låter som om man häller vätska mellan delar avtar. det samlas också gaser på grund av mina väck i tarmen. Är detta på grund av fel i bakterieflora, eller något annat fel? Vad kan göras? Med vänlig hälsning Markus
Pontus Karling: Det låter naturligt. Däremot om man måste gå upp flera gånger för att bajsa på natten så behöver man söka hjälp

Stina: Akuta tarmficksinflammationer, kan de bli farliga? 78 årig
Pontus Karling: Akuta tarmficksinflammationer (som ger buksmärta, feber och sänka stegring) kan vara farliga eftersom tarmen kan riskera att spricka. Ofta opererar man bort den delen av tarmen som ger dessa inflammationer

Lazze: Fick diagnosen IBS för ett par år sedan. I fjol konstaterades även hypotyreos. Finns samband? Har blivit bättre i magen efter att ha börjat med levaxin
Pontus Karling: Finns ett litet men ej starkt samband. De som har hypothyreos har i genomsnitt lite långsammare tarm än andra

Hjalle: Har gaser som luktar fruktansvärt illa. Bara en liten prutt luktar fruktansvärt illa. Finns det ngn medicin som hjälper eller finns orsaken i maten jag äter. Tacksam för svar
Pontus Karling: Doften i gaserna styrs mycket vilken bakterieflora i tarmen man har och detta kan vara svårt att påverka. Föreslår att du provar probiotika.

Juliana: Hej! Är det farligt att använda Microlax varje morgon?
Pontus Karling: Nej.

Lisabeth: Hej, Har haft blod i avföringen. Gjort en gastroskopi men man fann inga sår. Kan dessa läka av sig självt.?
Pontus Karling: Blod i avföringen om man är över 50 år så bör också tjocktarmen utredas

Yvonne: Vad menas med inflammatorisk tarmsjukdom som du nämner? Vad är det för symtom? Är det farligt?
Pontus Karling: Inflammatorisk tarmsjukdom är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Det finns bra behandling mot dessa sjukdomar, men går man obehandlad så finns vissa risker.

Stefan: Hej. Min son har Chrons och har opererats i ändtarmen 9 gånger totalt för fistlar. Tyvärr har detta medfört att han har ständig smärta vid tömning av tarmen och flera timmar därefter. Finns det inget sätt att lindra denna smärta.
Pontus Karling:
Först bör han ta upp detta med sin doktor och undersöka om det finns något som kan åtgärdas. Han kan eventuellt prova läkemedel mot nervsmärta (Saroten)

Anette: Om man har symptom som känslig tarm vad bör man äta för kost ? Fiberfri ? Jag har ofta färskt blod i samband vid avföring ?
Pontus Karling: Det du kan prova är så kallad FODMAP restriktiv diet (Googla på FODMAP). Färskt blod i avföringen beror oftast på hemorrojder men du bör ta upp detta med din läkare

Läs också: Chatten om Chrohns sjukdom

Vivi: Vad är analkramp?
Pontus Karling: Det är ett relativt vanligt men ofarligt tillstånd. Har du handikappande besvär så finns hjälp att få.

Cristina Dahlberg: Finns det samband mellan funktionell dyspepsi och IBS?
Pontus Karling: Jo, det är många som har både funktionell dyspepsi (Illamående, ont i övre magen, uppsvälld övre magen) och IBS. Ibland växlar besvären. Sannolikt beror det på en ökad känslighet i hela mag och tarmkanalen.

Eva: Blir ulcerös kolit värre av stress?
Pontus Karling: Jo, det kan utlösa skov.

Gun 72: Tryck bak i analöppningen dygnet runt vad kan jag göra åt detta. Jag har ont i magen till och från oftast längst ner i magen och mycket gaser, vad kan jag göra ?
Pontus Karling: Du bör få en undersökning av tarmen.

camilla: Jag är slav under Crohns sjukdom. Kan inte åka kommunalt till jobbet. Kan inte följa med på vanliga aktiviteter då jag ständigt måste hålla koll på vart det finns en toalett. Mår bäst hemma där jag har koll. Har slutat på ut på restaurang eller pubar. Klara oftast inte av köerna på toaletten utan väljer att stanna hemma. Är det vanligt att sjukdomen påverkar en så hårt. Hör mest om ”skov” lite då och då.
Pontus Karling: Crohn kan vara hanterlig men också mycket handikappande. Diarré lös avföring och svårt att hålla tätt kan bero på flera saker. Viktigt att du förmedlar dina problem till din läkare. Man kan ibland prova gallsyrebindare (questran). Ska du ut och göra sociala aktiviteter kan du även ibland ta en loperamid (Imodium)

Lennart: Jag har kraftig förstoppning periodvis mest i kombination med låg energi eller dystemi. Vad är bästa sättet att få fart på tarmrörelserna i dessa perioder?
Pontus Karling: Behandlingstrappan vid förstoppning är 1. Bulkmedel (Till exempel Lunelax) 2 Ostmotiska medel (tex Moxalole) 3. Medel som stimulerar tarmen (tex Laxoberal eller Toilax). Pajala gröt är också bra

Birgitta: Jag kom nyligen hem efter ett akutbesök på sjukhuset. Sänka 80 och blodig avföring. Ej magsår. Tarmfickor, divertikeluit tror jag det hette. Fått antibiotika. Vad är en bra kost efter detta konstaterande. Avföringen är nu okej igen.
Pontus Karling: Sannolikt spelar inte kosten så står roll vid tarmfickor. En del förordar ökat fiberintag.

Kerstin Lindqvist: Jag har Lymfocytär kolit och har nu ett skov. Är det vanligt ?
Pontus Karling: Lymfocytär kolit och kollagen kolit är inte helt ovanlig (ca 200/100000 Invånare).

Pär : Hej, är opererad för ändtarmscancer, det har gått bra men min läkare säger att jag får göra koloskopi vart 3'e år, jag tycker det känns för sällan, vill göra det varje år. Vad är rutin?
Pontus Karling: Det beror helt vilken typ av cancer. Men tre år känns rimligt.

Lisa: Hej!Har fått besked om att jag har bakfall, kan det påverka urinblåsan?Tycker att jag är ”nödig” jämt. Med vänlig hälsning Lisa Tack för ett kanonprogram, ni är underbara!
Pontus Karling: Eventuellt. Urinblåsa gyn besvär och tarmen hänger ibland ihop.

Lena : Min son 10 år har flera år lidit av förstoppning med kräkning men även diarré och kletig avföring. Testat för gluten. De hittar inte felet. Är infektionskänslig och har förkylningsastma sedan liten.
Pontus Karling: De sjukdomar man bör utesluta är inflammatorisk tarmsjukdom. Man kan enkelt uteslut det med ett avföringsprov (F-kalprotektin) Men ibland hittar man ingen orsak till nämnda besvär och man får då försöka prova sig fram med olika terapier för att lindra besvären.

Marie: Är 88 år och har stora magbesvär fått bra tips i programmet men undrar om det kan finnas koppling till ständiga darrningar stickningar i kroppen?
Pontus Karling: Ta upp detta med din doktor, Man kan ibland ta blodprov på salterna i blodet som om de är avvikande kan de darrningar och stickningar

Pinsam åkomma: Jag läcker avföring, håller inte tätt. Ibland kan det komma avföring utan att jag känner att jag behöver bajsa, har röntgat tarmkanalen, vad gör man?
Pontus Karling: Avföringsinkontinens är mycket socialt handikappande. Du måste söka hjälp för detta. Vanliga orsaker är förlossningsskador eller andra skador på slutmusklerna. Du bör bli undersökt med analt ultraljud. Under tiden kan du prova Loperamid (imodium)

Karin : Hej! Vad anser du om FODMAP som kostbehandling vid IBS?
Pontus Karling: FODMAP diet är värt att prova. Ibland är det jobbigt att utesluta all FODMAP men du kanske hittar en diet som passar dig

Full: Hur ofta ska man bajsa? Räcker det med två gånger i veckan? Jag äter mycket varje måltid.
Pontus Karling: 2-3 gånger per dag och 2-3 gånger per vecka är normal spektrat

Florence : Är en 64 årig kvinna och får ofta problem med att tömma tarmen helt det känns som det sitter kvar en bit som man inte får ut man torkar och torkar och ändå känner man sig inte ren och läcker lite efter det. Vad beror detta på? Har fött 2 St barn.
Pontus Karling:
Kan bero på rektocele som vi pratade om i programmet.

Kerstin Marthinsen: Hej! Varför pratar ni inte om livsföringen? Motion? Uteslut vissa matvaror? Finns massor att göra utan att det är läkemedel!!!! Själv rör jag på mig mycket och har uteslutit KO! Ingen mer koprodukt och magen säger tack så mycket! Efter massor med år av magproblem. Hälsningar Kerstin
Pontus Karling: Motion och kost är viktiga och bör prövas före läkemedel

Anita: Hej! Tack för ett bra program. Kan för mycket mjölkprodukter påverka tarmen
Pontus Karling: En del individer är känsliga för mjölk, även om man inte kan påvisa vare sig komjölksallergi eller laktosintolerans.

camilla: Crohns: Är det ok att äta Dimor varje dag ca 5-6 st
Pontus Karling: Vid skov bör man inte ta Dimor, men är sjukdomen under kontroll så kan man ibland ta Dimor om det behövs

Brasmagi: Vad gör man åt rectosele?
Pontus Karling: Har man rektocele så brukar man börja med att vid tarmtömning via slidan trycka tillbaka rektocelet. Vid stora rektocelen kan ibland operation bli aktuell

Helle: Ökar inflammation i tarmfickor risken för cancer?
Pontus Karling: Nej

Nils: Hej! Vad kan man göra för att bli av med analklåda? Går det att läka helt eller måste man behandla (smörja) för alltid?
Pontus Karling: Lufta (undvik åtsittande underkläder) Undvik att klia. Smörj även med krämer/salvor som är hudskyddande (tex Barnängen, idomin)

Kajsa: Fortsättning på IBS-frågan. Om det är en kriteriediagnos ska man uppfylla ett antal kriterier då? Kan man få diagnos IBS fast det inte är det. Kan diagnosen användas slarvigt?
Pontus Karling: Kriterierna är i den vanliga sjukhusvardagen ej så viktigt utan används mest vid forskning. I praktiken så fokuserar vi på det symtom som är mest besvärande

Pia i Kramfors: Hej! Jag har ulcerös colit. Varför får man det? Ärftligt?
Pontus Karling:
Ingen vet. Ärftlig komponent finns men den är inte så stor. Sannolikt är det en autoimmun sjukdom

Fredagsmys: Hej! Jag får ibland oerhört ont i övre delen av magen. Värken är så kraftig att jag vid ett tillfälle svimmade. Detta händer oftast fredagkväll och då i samband med mat och ett glas vin. Jag kan tyvärr inte se vad det kan bero på eftersom det inte har en regelbundenhet. Har det med magmunnen att göra?
Pontus Karling: Kan vara. Du kan ha nytta av en gastroskopi

Annika i Mora: Om man har ätit cytostatika kan man då få problem med diarré som inte vill gå över?
Pontus Karling: Många cytostatika ger biverkningar från tarmen. Får man en påverkan på tarmen kan det även hänga kvar ett tag även efter kuren är slut men med tiden brukar det bli bättre. Har du kvarstående besvär bör du ta upp det med din doktor

Lena.: Hej Pontus. Jag har njursvikt och har varit väldigt sjuk. För ett år sedan fick jag uremi och gick ner 10 kg. Kunde inte äta någonting. När jag kom till sjukhuset var jag både uttorkad och undernärd. Efter den persen har jag fått problem med magen. Ibland är det nästan stopp, och oftast rinner det bara utan att jag kan kontrollera det. Dessutom sväller magen så det ser ut som jag väntar barn. Nu har jag dessutom sedan 1,5 år nervvärk i midjan efter att ha drabbats av bältros. Vad kan allt detta bero på och vad ska jag göra. Finns det någon medicin jag kan ta. Måste ju tänka på min njursvikt oxå. Har ca 17 % njurkapacitet kvar. Vore väldig tacksam om du kan hjälpa mig på något sätt.
Pontus Karling: Det kan ligga många saker bakom. Även läkemedel kan påverka. Du bör ta upp detta med din doktor

Maria: Hur länge kan äldre vara förstoppad utan att bli sjuka? Börjar de må illa eller vad händer? Är det plommon som har bäst effekt om man inte använder läkemedel eller laxeringsmedel.
Pontus Karling: Om man ej skött tarmen på en vecka så bör man få igång tarmen så inte en avföringspropp bildas. Moxalole dagligen och om man inte haft tarmtömning på tre dagar så bör du ta Laxoberal eller Toilax

Lena Fryklöf: Hej! Jag undrar om det skadar mage att dricka varje morgon ett glas vatten med 1 matsked äppelcidervinäger? Går det att fortsätta hela tiden eller måste man göra ett uppehåll? MVH Lena Fryklöf Alsterbro
Pontus Karling: Det går bra

Eva eriksson: Hemorrojder har det med tarmen att göra?
Pontus Karling: Det finns ett visst samband mellan förstoppning och hemorrojder men oftast inget samband

Linda: Jag har valt att utesluta bönor från min kost eftersom jag har gaser efter att jag ätit bönor. Ska jag fortsätta äta en viss kost trots att jag har gaser när jag äter det, eller ska jag sluta äta det?
Pontus Karling: Du kan prova FODMAP diet. Denna är oftast ganska krävande att hålla på med, du kanske kan hitta något i dieten som hjälper dig

Carina C: Har Mb Crohn och är opererad 2 ggr har fått väldiga sammanväxningar av operationerna. Har även IBS som blir väldigt besvärlig när tarmarna är sammanväxta efter op...finns nåt att göra åt det? Nåt bra tips mot IBS?
Pontus Karling: Först måste du utesluta att det inte är ett hinder i tarmarna. Man brukar då göra en magnetröntgen av tunntarmen. Smärta i magen kan vara svårbehandlat. Viktigt att undvika opiater för det kan försämra besvären på sikt. Ibland kan CYMBALTA provas

Stina : Hej. Jag undrar om brist på sömn kan bidra till förstoppning?
Pontus Karling: All typ av stress inklusive sömnstörning kan påverka tarmfunktionen

Karin H. Ljungsbro: Är nästan alltid hård i magen. Får alltid rådet ät mer fibrer men det hjälper inte. Har ätit enligt FODMAP och blev hjälpt en tid tills magen vant sig med den kosten. Nu äter jag linfrön som legat i blöt i 12 tim och blir hjälpt av det. Hur ofta och hur länge kan jag göra det?
Pontus Karling: FODMAP är ganska krävande att hålla. Linfrö kan du hålla på med hur länge som helst med. Pajala gröt rekommenderas också.

Skicka in din fråga till Fråga doktorn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet