Fråga doktorn svarar på tittarfrågor om utmattningssyndrom. Foto: Jessica Gow/TT

Svar på dina frågor om stress och utmattningssyndrom

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergwall, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, svarar på tittarnas frågor.

Här kan du läsa hela chatten från den 13 november.

Monica: Vad är skillnaden mellan hjärntrötthet och utmattningssyndrom?

Fråga doktorn

Kajsa Bergwall:

Hjärntrötthet skulle jag säga är ett symtom, medan utmattningssyndrom är en diagnos med flera kriterier där att vara trött är en av dem. Hjärntrött kan man bli av andra orsaker också, t ex hjärnskakning.

Nina: Finns det samband mellan utmattning och tinnitus? Om så, är det något som är övergående?

Kajsa Bergwall:

En del patienter kan uppleva att de fått tinnitus i samband med utmattningssyndromet eller att en tidigare tinnitus förvärrats, men det är inget diagnoskriterie och det fins inget tydligt samband.

Marie: Ska man hålla på att byta vårdcentral tills man får rätt hjälp? Jag fick sjukskrivning men inte samtal med psykolog eller ngt annat.

Kajsa Bergwall:

Om du inte får den hjälp som du behöver är det en klok idé att byta vårdcentral. Diskutera med din läkare kring varför de gjort de val de gjort i behandlingen, det kan ju också varit ett klokt övervägande bakom. lycka till!

Kaijsa: Jag undrar om Kajsa har några tankar om hur återgång i arbete ska göras? Den stressrehab jag går på säger att man ska vara 1 månad för varje 25% man återgår i arbete, medan Kajsa säger 2-3 månader på varje steg. Finns det någon forskning på detta?

Kajsa Bergwall:

Jag arbetar ju på en spcialistmottagning för utmattningssyndrom och där är vår rekommendation 2-3 månader på varje steg. Du skriver ”stressreahab” och därför vet jag inte om du har diagnosen utmattningssyndrom. Har du det är vår rekommendation som sagt 2-3 mån på varje steg. Men tillslut är det alltid en individuell bedöming, är du redo eller inte redo att gå upp i tid? Finns energin? Lycka till!

Mia: Var sjukskriven i två år för utmattningssyndrom. Har därefter tagit tjänstledigt 20% eftersom Försäkringskassan inte beviljade ytterligare sjukskrivning. Jag har arbetat 80% i två år nu och tycker att det fungerar bra. Jag är dock otroligt stresskänslig fortfarande. Minsta lilla stress triggar igång yrsel och jag blir otroligt trött. Hur länge ska det vara så här? Att arbeta heltid känns helt omöjligt.

Kajsa Bergwall: Vad klokt av dig att du valt att gå ner i tid! Just stresskänsligheten är ngt som oftas finns kvar mer eller mindre, även om det givetvis blir bättre. Fortsätt att ta hand om dig!

Fråga doktorn: Kajsa använder förkortningen UMS som betyder utmattningssyndrom.

Eva: Jag vill ge hopp till dem som är mitt uppe i sjukskrivning och det som hör till den. För sex år sedan var jag utmattad och sjukskriven i fem månader. När jag blev frisk och kunde börja arbeta igen, så utbildade jag mig till samtalsterapeut, och under tiden genomgick jag egen terapi. Det är det bland det bästa jag gjort. Är så tacksam för allt jag gått igenom.

Lena: Hej! Det är tredje gången nu som orken tar slut. Jag upplever att jag känner igen mina ”tidiga tecken” och försöker varje gång att bromsa innan det blir för tokigt. Det känns som att jag åker djupare ner för varje gång. Stämmer det att det kan vara så?

Kajsa Bergwall:

Vad bra att du känner igen dina tidiga tecken! Det låter som att du behöver fortsätta att undersöka om den bromsen du lägger i kan få ligga kvar. Kanske går du tillbaka till ett tempo som inte är bra för dig på lång sikt? Ta hand om dig! Lycka till!

Joanna: Kan man ha utmatnings syndrom när man är väldigt ung?

Kajsa Bergwall:

Ja, det kan du ha, ifall du haft en överbelastning utan återhämtning i minst ett halvår så kan det drabba vem som helst. Är du ung är det viktigt att komma ihåg att ta pauser i studierna, se till att komma ut och ha roligt och inte plugga för sent på kvällarna så du får ordentligt med sömn. Plugga inte heller hela helgen. Ta hand om dig!

Frida: Hur återhämtar jag mig från mitt utmattningssyndrom om situationen jag befinner mig i inte KAN förändras?

Kajsa Bergwall:

Jag önskar ofta att jag skulle kunna rehabilitera situationen istället för personen, men det kan jag inte. Det enda vi kan förändra är oss själva och hur vi förhåller oss till den situation vi befinner oss i. Se om du kan finna små stunder av återhämtning i det du befinner dig i. Se om det går att sänka ambitionerna i ngnting för att få mer återhämtning. Ta hand om dig! Lycka till!

Anna : Yoga, meditation och avslappning kan det hjälpa hjärntrötthet?

Kajsa Bergwall: Yoga, meditation och avslappning är klokt att lägga in i sin vardag för att få återhämtning.

Zuriash J A: Hej! Jag jobbar 90% inom äldreomsorgen och har tre tonåringar då är även hemma. Oftast känner jag mig utmattad och vaknar på nätterna att jag har ont i axlarna, armarna, fingrarna och fötterna.Fragan är är det varning för utmaningens syndrom? Mvh Zuriash J A

Kajsa Bergwall: Du beskriver en tuff situation och jag tänker att det låter som att du börjar misstänka att du behöver dra ner på ngnting. Finns det ngn återhämtning du kan finna? Smärta är ett av symtomen på UMS, den kommer av spänningar i samband med överbelastningen. Smärta kan också komma av andra anledningar, så diskutera den med din läkare. Ta hand om dig!

Lotta: Hej. Måste man ha psykolgsamtal för att bli frisk från början till utmattningssyndrom?

Kajsa Bergwall:

Det du behöver är att hitta balans mellan återhämtning och aktivitet och förändra ngt i ditt liv så att ddu börjar fylla på kannan med energi igen. Om du klara det på egen hand behöver du förstås inte en psykolog, tänker jag. Men, en psykolog kan vara ett bra stöd för att få hjälp att fundera kring vilka förändringar man kan göra och på vilket sätt. Ta hand om dig!

Johan: Är fysisk aktivitet ett verktyg att må bättre?/Johan

Kajsa Bergwall:

Både ja och nej. Ofta är tröttheten i början av UMS så stor att man inte orkar med fysiskt aktivitet. Jag skulle säga att träning medf låg belastning är bra att börja med och det är vitkigt att känna efter vad man orkar med. Känns det bra så är det rätt för dig!

Sara: Varför är det så jobbigt med sociala situationer då man är utmattad?

Kajsa Bergwall:

Ofta kan man som utmattad bli känslig för alla former av krav, även de som man i vanliga fall tyckt varit roliga. Då kan en inbokad fika med en vän kännas som ett krav och man bokar hellre av. När det finns lite energi igen efter ett tag är det bra att börja utmana sig själv i korta stunde. Fika med en vän i bara en haltimme, hemma hos dig själv, inte mer. Då kanske det känns mindre kravfyllt och tar inte lika mkt energi.

Tips för återhämtning: Yoga med Sofia: Antistress (enkla övningar i SVT Play)

marina: Hej. Hur känns det när man är mogen för att börja jobba lite igen efter en sjukskrivning för utmattning? (hur bra förväntas man må?) Några tips för hur man ska tänka när man börjar jobba igen?

Kajsa Bergwall:

Vad bra att du börjar må lite bättre! Jag brukar tänka att första steget är 2h/dag (eller 2,5 h, 4 dagar/v) och det är det man ska klara av, plus att man ska ha energi över till sitt hemmaliv. Arbetsterapeuterna på Stressmottagningen brukar dock påpeka att när du går tillbaka till arbetet på 25% är du fortfarande 75% sjuk, öven den tiden på arbetet, så du ska inte förväntas prestera utan få anpassade arbetsuppgifter. De ska vara anpassade så att de inte har ngn deadline. Stanna på varje ”steg” 2 – 3 månader, skynda dig inte upp i tid. Lycka till!

Maria: Är det bra att läsa böcker och se film/TV när man fått diagnosen UMS? Eller tröttar det ut hjärnan met än det gör nytta för att man tycker det är kul?

Kajsa Bergwall:

Allt vi gör, alla aktiviteter, tar energi från oss. Tycker du att aktiviteten är kul tänker jag att det är mer värt det att det kostar. Känn efter själv vad du orkar, klarar av och mår bra av. Jag tror att du vet!

Anna: Hej! Hur ska man veta om man är deprimerad, har utmattningssyndrom eller ”bara” är trött och less? Jobbar heltid vilket är ok och jag trivs bra men känner mig riktigt trött när jag väl kommer hem, är inte särskilt trevligt sällskap för man och barn och får en inaktiv fritid då jag inte riktigt orkar när även hemarbetet är gjort.

Kajsa Bergwall:

Vad bra att du ifrågasätter och funderar kring vad du klarar av. Antingen kan du ta upp det med din läkare för att se vad hen tror, eller så kan du (om ekonomin tillåter) gå ner lite i tid för att spara på din energi till annat du tycker är viktigt, som man och barn och en mer aktiv fritid. Det är inte självklart att vi ska jobba 100%, det är vitkigt att vi får balans i tillvaron. Ta hand om dig!

Mvh Maria 52 år: Hej De varningssignaler som ni räknade upp i programmet är exakt samma som uppstår vid övergångsbesvär/klimakteriet. Kommentar på det? Min positiva självdiagnos är trots allt att jag tycker det är väldigt roligt att jobba.

Kajsa Bergwall:

Du har rätt i att det liknar varandra. Tröttheten vid UMS är dock mer förlamande och jag tänker att alla symtomen är ”värre” vid UMS. Om du tycker att det är roligt att arbeta och mår bra i övrigt och tar hand om dig i din övergång så låter det ju bra.

Lena: Jag har en längre tid varit deprimerad med dåligt självförtroende och har tappat gnistan helt. Jag är medveten om att jag måste söka hjälp men drar mig för det. Hur kan en psykolog hjälpa mig när jag själv inte hittar några ljusglimtar.

Kajsa Bergwall: En psykolog kan hjälpa dig att fundera kring hur du kan vända depressionen och börja må bättre. I små steg kan psykologen hjälpa dig att få ett rikare liv igen. Den kan hjälpa dig att hitta de ljusglimtarna. Ta hand om dig och lycka till!

Ivebeenthere: Finns det någon forskning som säger något om möjligheter till återhämtning i förhållande till åldern när man fick sin första utmattning? Bättre eller sämre prognos om man är riktigt ung när man ”går in i väggen”?

Kajsa Bergwall:

Jag känner inte till ngt om det. Det finns ingen ålder som är värre. V rehabiliterar alla åldrar.

Vegomadam: Yuppiesjuka ett annat namn på utmattningssyndrom????

Kajsa Bergwall: Verkligen inte. Överbelastningen vid UMS kan komma av hög arbetsbelastning, men också av ett hem där du aldrig får återhämtning för att du sköter en anhörig eller har barn med särskilda behov.

Maria: Hur vet man om man behöver medicineras när man är utbränd?

Kajsa Bergwall:

Det finns ingen medicin som botar UMS. Däremot kan läkaren vilja behandla symtomen, sömnsvårigheterna, eller om man har samtida depression eller ångest. För detta hjälper också KBT hos psykologen, så diskutera med din läkare vad som är bäst för dig.

Maja: Varit sjukskriven drygt 6 månader (utbränd). Har det jättejobbigt med hjärtklappning. Finns det något som hjälper mot det? (Jag andas och går lugna skogspromenader, hjälper ej.) Eller blir det bättre med tiden?

Kajsa Bergwall:

Om din läkare utrett dig i övrigt och ser att hjärtklappningen nedast beror på stress så kan jag konstatera att den inte är farlig. Ibland kan vi börja tänka på ngt som vi tycker är jobbigt och då blir vi extra uppmärksamma på det. När vi oroar oss för ngt slår hjärtat hårdare, så då kan det bli en ond cirkel om vi oroar oss för att hjärtat slår. Fortsätt med din andning och dina promenader, men inte för att bli av med hjärtklappningen, utna för att finna återhämtning. Låt sedan hjärtklappningen följa med dig medan duu fortsätter och ta hand om dig.

Kaj: Hej! Jag har jätte ont i magen samtidigt som jag känner en fruktansvärd stress i olika sammanhang. Har själv jobbat med detta på alla sätt. Jag har utmanat sånt som är jobbigt. Kan du ge mig ett råd?

Kajsa Bergwall:

Vad klokt att du har utmanat dig! Fortsätt med det, men också se till att du får återhämtning efter utmaningarna och vilar ut ordentligt eftersom det tar på krafterna. Behöver du kan du ta hjälp av en psykolog att fundera kring om det finns ngt mer du kan göra.

Hilda 40år : Behöver inte hela familjen behandlas ? Mannen kanske inte förstår hur illa det ligger till.

Kajsa Bergwall:

Jag kan tyvärr bara hjälpa den individ som sitter framför mig och det är där beteendeförändringarna sker. På Stressmottagningen har vi informationsträffar för anhöriga där vi berättar för de anhöriga till våra patienter vad de kan göra för att stötta.

Marie: Hej! Finns det samband mellan ångest och UMS eller tillhör ångesten endast en depression?

Kajsa Bergwall: Stress och ångest i sin biologiska reaktion är samma sak, det är två olika ord för samma reaktion, men kanske på olika volym i kroppen, kan man säga. Därför är det vanligt att patienter med UMS upplever ångest.

Jeanette: Hej undrar om stress kan orsaka dommning i ansikte har fått dommning vänster sida från panna till munnen

Kajsa Bergwall:

Det är inte ett kriterie i diagnosen. Dock kan patienter beskriva domningar i samband med UMS. Jag skulle dock diskutera detta med din läkare för att utesluta att det inte är ngt annat. Ta hand om dig!

Johan: Om man kommit så långt i sitt tillfrisknande att man orkar med pulshöjande aktivitet, är det då okej med pulshöjande träning varje dag? Förutsatt att man har mycket tid för återhämtning.

Kajsa Bergwall:

Känns det okej och bra för dig så är det okej och bra för dig. Känn efter och lyssna på kroppen bara!

Elisabeth Nordström 63år: HEJ!! Bor i Uppsala har vänt mig överallt o få hjälp, men ingen hjälp ngn-stans. Har haft Utmattningsdepression pga långvarig stress i 30 år. Vart ska jag ta vägen?? Orkar inte längre.

Kajsa Bergwall:

Du kan vända dig till din vårdcentral så kan de utreda om du har UMS. Har du det kan de skicka en remiss till ngn av de mottagningar som finns i stockholm, förutsatt att du har ennergi att resa dit. Ta hand om dig!

Carin: När jag var på min vårdcentral sist sa läkaren att socialstyrelsen bestämt att man inte ska bli sjukskriven när det gäller utbrändhet , stämmer det verkligen? Kan man verkligen bestämma så generellt för en åkomma ?

Kajsa Bergwall: ”Utbrändhet” är inte en diagnos, men ”utmattningssyndrom” är en diagnos som man kan bli sjukskriven för. Det har inte förändrats och sjukskrivning är en del av reahabiliteringen för att bli frisk igen. Ta hand om dig och byt läkare för att se om en annan läkare gör en annan bedömning.

Lotta: Är helt klart utmattad MEN vad gör man som egen företagare? Det är ju bara att fortsätta fast man inte orkar. Jobba sen sova sova sova

Kajsa Bergwall:

Det finns saker du kan göra, prata med din läkare och se om det finns en arbetsterapeut eller rehabsamordnare att tillgå för att få råd och stöd i hur du kan göra med sjukskrivning, ifall det behövs. Din hälsa är viktigast!

Lena: Min syster har fått diagnosen hjärnstress. Är det samma diagnos som utbrändhet?

Kajsa Bergwall:

Nej, ”utmattningssyndrom” är diagnosen jag arbetar med.

Ewy: Hej ! Blir så fruktansvärt trött av människor. Speciellt där det är många människor på en gång som ex varuhus , tunnelbanan etc. Kan det vara en tecken på utmattning eller depression ?

Kajsa Bergwall:

Det kan vara ett tecken på utmattning, men också andra tillstånd. Det kan också vara så att det är ngt som kännetecknar dig, jag är likadan. Uppfyller du dock fler av diagnoskriterierna, framförallt den allomfattande tröttheten, så kan du söka hjälp. Ta hand om dig!

Karin: Det här med hpa-axeln, hur hjälper man att den ”att läka” och fungerar på bästa sätt. Och är det den obalansen som spökar efter långvarig stress?

Kajsa Bergwall:

Det är inget vi arbetar med, vi tittar på balansen i aktiviteter och återhämtning.

Katarina : Känner stress av att inte ha råd att vara hemma trots att allt pekar på ums samt början till depression vad gör jag känner mig helt slut i kropp o själ

Kajsa Bergwall:

Det är tufft när ekonomin inte klarar av en sjukskrivning, riktigt tufft. Tänk dock på att om du ännu inte har ”kraschat” helt så finns det en möjlighet att vända skutan. Drabbas du av en allvarlig UMS kan du en dag kanske inte komma ur sängen och då har du inget val. Finns möjligheten till en mindre sjukskrivning så ta den. Men jag förstår att det är tufft. Kan du avlastas på annat sätt? Ta på dig mindre på arbetet? Minska din belatning? Kan chefen visa förståelse och minska belastningen en tid så att du kan återhämta dig? Ta hand om dig och lycka till!

Stina: Är yoga och Mindfulness för alla?

Kajsa Bergwall:

Det kanske det inte är, men ”medveten närvaro”, at stanna upp i nuet och i stillheten kan många finna på andra sätt. Kanske med ett fiskespö, kanske på pass under älgjakten, kanske sparkandes en boll mot en vägg en stund. Vi beöhver stanna upp i vardagen och finna återhämtning och vil gör alla det på olika sätt.

Kerstin: Hur vet man när det är dags att börja jobba? Finns det några kriterier för vad man ska klara?

Kajsa Bergwall:

Du ska orka med det första steget, 25%, och samtidigt orka med hem och familj. Du behöver inte känna att du ska vara 100% frisk de 2 h på arbetet, utan du är fortfarande 75% sjuk under den tiden. Se gärna en tidigare fråga jag svarade på. Lycka till!

Inger: Vem/ vilka får hjälp från en stressmottagning? Remiss?

Kajsa Bergwall:

Alla som uppfyller kriterierna för utmattningssyndrom kan få hjälp på stressmottagningen. Vi behöver en remiss, men det kan vara en egenremiss. Dock önksar vi ngr prover tagna, så det är oftast bra att få remissen via en läkare. Titta görna på vår hemsida stressmottagingen.se.

Angel: Hur vet man om en aktivitet ger eller tar energi? Vad är återhämtande aktiviteter?

Kajsa Bergwall:

Det är helt individuellt och går inte att svara på, utan undersök själv vilka aktiviteter som ger och tar energi för dig och i vilka situationer. Allt vi gör tar energi. Ibland kkan det kännas återhämtande att träffa en vän, ibland är det uttröttande. Fundera på hur det är för dig!

Förskoleläraren: Kan psykologhjälp hjälpa NU, efter 20 års utmattningsproblematik???

Kajsa Bergwall:

Det kan inte jag svara på hur det blir för just dig. Kanske kan en psykolog fundera tillsammans med dig på saker som du inte själv testat på egen hand som kan hjälpa dig att må bättre och finna livskvalitet igen. Ta hand om dig!

Lovisa: Jobbar på en skola där jag överraskande fått nya arbetsuppgifter som jag känner är över min kompetens. Brottas med dålig sömn sedan skolstart. Vaknar flera gånger per natt och tänker på mitt jobb. Vad kan jag göra åt detta?

Kajsa Bergwall:

Jag tänker att du beskriver så tydligt vad som har blivit fel och att den här situationen inte är bra för dig. Säg ifrån eller byt jobb om du upplever att du mår dåligt av din situation. Så ska det inte behöva vara! Hoppas att du hittar en lösning! Ta hand om dig!

Marit: Är det vanligt att behöva byta arbetsuppgifter och /eller arbetsplats för att kunna komma tillbaka i arbetslivet igen?

Kajsa Bergwall:

Både och. Ibland kan det vara bra att gå tilblaka till en arbetsplats som man känner och vet rutinerna på eftersom nyinlärning ofta är svårt vid UMS. Men, många byter arbetsplats senare och det är förstås inte så konstigt ifall arbetsplatsen varit en del av problemet.

Lisa: Jag är så trött hela tiden, det spelar ingen roll hur mycket jag sovit. Jag skulle kunna sova när som helst på jobbet men får tvinga mig själv att vara vaken. När jag kommer hem orkar jag ingenting. Det känns som att alla andra orkar och att jag är onormal. Hur vet man vad som är normal trötthet?

Kajsa Bergwall:

Du beskriver en trötthet som liknar den vid UMS. Jag skulle råda dig att kontakta din läkare och beskriva hur det blir för dig, att du inte har ngn energi. Ta hand om dig!

Cecilia: Vad är det bästa tipset att ta sig ur en utmattning? Jag har promenerat och promenerat men det hjälper inte.

Kajsa Bergwall:

Bara promenader är inte nyckeln. Du behöver hitta återhämtning på ditt sätt och balans mellan aktivitet och vila. Promenera heller inte mer än du skulle orka ”en dålig dag” på dina ”bra” dagar. Du behöver ladda på batteriet. Ta hand om dig och lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet