SVT:s rundringning visar att religion bara är ett av flera skäl till att flera badhus har infört separata badtider för kvinnor. Foto: TT Bild

”Vi har separata badtider för kvinnor – och män”

Uppdaterad
Publicerad

Separata badtider för kvinnor på grund av religion har väckt debatt i veckan efter en artikel på SVT Opinon. SVT:s rundringning visar att flera badhus runt om i landet har just skilda tider för män och kvinnor. Och religion är bara ett av skälen.

I en debattartikel på SVT Opinion tidigare i veckan reagerade Sara Mohammad, från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, starkt på att flera simhallar i Sverige valt att ha separata badtider för kvinnor och män.

Hon skrev bland annat:

”En uppdelning av kvinnor och män, som i fallet med skilda badtider i simhallar, är ett bevis på islamisters makt och förmåga att driva igenom gamla regelverk i det nya landet.”

På fredagseftermiddagen hade artikeln delats över 62.000 gånger i sociala medier och tagits upp av flera ledarsidor.

Elisabeth Strömberg, ordförande i Svenska badmästareförbundet, reagerade på Sara Mohammads artikel och svarade henne på SVT Opinion:

”Fler kommer att drunkna om inte fler badhus underlättar för alla kvinnor att vänja sig vid vatten och förhoppningsvis lära sig simma”.

Många reaktioner

SVT Nyheter har kontaktat 30 simhallar och badhus runt om i landet. De flesta som SVT Nyheter har kontaktat har samma badtider för män och kvinnor. Men sex av simhallarna har valt att erbjuda kvinnor och flickor tillfällen att bada utan män i lokalen. Några badhus har haft skilda tider, men säger sig ha slutat på grund av bristande intresse. På andra ställen har man en pågående diskussion, men inte fattat något beslut än.

Stockholm är en av städerna som har särskilda badtider för kvinnor.

– Vi har särskilda tider för kvinnor på två simhallar i Stockholms stad, Tensta och Skärholmen. Vi har dessutom varsin separat dag på Liljeholmsbadet för män och kvinnor. Män på fredagar och kvinnor på måndagar, säger Erik Dos Santos, enhetschef för simhallarna i Västertorp i Stockholm.

– Det finns olika skäl till det, det är inte bara muslimska kvinnor som kommer på tiderna. Vårt uppdrag är att sätta alla stockholmare i rörelse. Och vi har genom de separata tiderna fått fler som kommer för att bada. Dels kanske man inte trivs att bada med män. Men det är också av religiösa skäl.

Synergieffekter

SVT:s rundringning visar att religion är ett av flera skäl till att badhus har infört separata badtider för kvinnor. På Lögarängsbadet i Västerås var det dessutom önskemål från handikappade och kvinnogrupper som fick ledningen att införa kvinnokvällar vid årsskiftet 2013-2014.

På Ersboda bad och gym i Umeå erbjöds separata tider från starten, men enligt dem handlade det mer om en allmän service om kvinnor hade velat bada utan män. Men på grund av bristande intresse har man slutat med det.

Enligt Erik Dos Santos har de särskilda tiderna varit uppskattade i Stockholm.

– Vi har fått bra resultat, fler kvinnor kommer för att bada. Vi ser också synergieffekter av de särskilda tiderna att när föräldrar varit där så kan de sedan komma tillbaka med sina barn vid ett annat tillfälle på andra tider.

SVT:s rundringning

SVT Nyheter har ringt upp 30 olika badhus i landet. De är fördelade över sju städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå, Västerås och Jönköping. Av dessa svarade sex stycken att de har separata badtider för kvinnor.

Två badhus har tidigare erbjudit särskilda tider för kvinnor, men upphört med detta. Ytterligare ett badhus uppger att man inte har särskilda tider, men att man kan hyra simhallen, vilket bland annat en grupp muslimska kvinnor brukar göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.