Foto: SVT

Vitt skilda åsikter om könsseparerade badtider

Uppdaterad
Publicerad

Att ha könsseparerade badtider är att backa tillbaka till medeltiden, säger debattören Sara Mohammed. Elisabeth Strömberg, ordförande för Svenska Badmästareförbundet, anser istället att det viktigaste är att alla lär sig att simma.

Sara Mohammed, från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, diskuterade i kvällens Aktuellt frågan om könsseparerade badtider. Hon menar att det är ett sätt för islamister att påverka samhället i en konservativ riktning.

–Det påminner mig och tusentals andra kvinnor som har flytt från könsapartheid i våra gamla hemländer att islamister försöker få svenska samhället att backa tillbaka till medeltiden. En regering som kallar sig feministisk ska inte bidra till könssegregerade aktiviteter.

”Precis som Saudiarabien och Iran”

Hon ser badtider som ett av flera andra tecken på att könsseparatiska idéer fått spridning i samhället och nämner att det finns kafeterior med kvinno- respektive herrdelar och SFI-undervisning där en skärm delar männen och kvinnorna åt.

– Det är precis som Saudiarabien och Iran, det vill jag inte ha här i Sverige.

Elisabeth Strömberg, ordförande för Svenska Badmästareförbundet, ser istället att det viktiga är att alla lär sig att simma, oavsett vad man bär för plagg, eller vilka man simmar med.  

– Eftersom det står i skolans läroplan att alla som ska få ett godkänt betyg i idrott ska vara simkunniga så förhindras man att få söka vidare till gymnasium om man inte lär sig att simma.

”Burkinin fiffig”

Hon påpekar att det finns flera andra alternativ till att ha könsseparerade badtider.

– Med de här fiffiga burkini och andra badkläder så kan man dela badtider.

Men Sara Mohammed ser inte den heltäckanden burkinin som en lösning.

– Själva burkinin är en kvinnoförtryckande symbol som reducerar kvinnan till sexuellt objekt, den sexualiserar små flickors kroppar. Jag är orolig för din naivitet för konsekvenserna av det som du är inne på.

Täkta kvinnor ökade simkunnighet

Elisabeth Strömberg påminner att kvinnor även förr har behövt täcka sig när de badade, men att det ledde till att simkunnigheten ökade.

– Det är kommunernas uppgift att vara tillgängliga och det kan lösas på olika sätt, bara alla får lära sig simma, säger Elisabeth Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.