Detta visar en undersökning som Rapport gjort i samarbete med SCB. Undersökningen visar att 21 procent av gruppen som tjänar 296.000 kronor eller mer per år lever ensamstående.
I gruppen som tjänar under 150.000 kronor eller mindre per år är det bara 4 procent av föräldrarna som har skiljt sig.
Obalans i vardagen
Vad skilsmässorna beror på framgår inte av undersökningen men i gruppen med höginkomsttagare anser 30 procent av de tillfrågade föräldrarna att det sällan eller aldrig har en bra balans mellan arbete, tid med barn, hushållsarbete och egen fritid.
I gruppen med låginkomsttagare uppger 19 procent av de tillfrågade att de sällan eller aldrig har en bra balans.
Andelen låginkomsttagare som anser att de för det mesta har en bra balans uppgår till 43 procent. Endast 34 procent i gruppen höginkomsttagare anser det samma.
Saknar egen fritid
I gruppen höginkomsttagare har hälften av de tillfrågade, 50 procent, svarat att de saknar tid för egen fritid. 21 procent saknar tid för familjen, 10 procent saknar tid för hushållsarbete, 9 procent saknar tid för sin partner och 7 procent saknar tid för jobbet.
Även bland låginkomsttagarna är det tid för egen fritid man saknar mest, 40 procent. 30 procent saknar tid för familjen, 9 procent saknar tid för sin partner, 8 procent saknar tid för hushållsjobbet och 4 procent saknar tid för jobbet.
Så gjordes undersökningen
- I SCB-undersökningen deltog 1.825 vårdnadshavare, mellan 18-58 år, med barn under tre år.
- Totalt svarade 1.104 personer, det vill säga 60,5 procent.
- Resultatet av enkäten har omräknats till att gälla alla vårdnadshavare med barn under tre år i Sverige, totalt 641.833 personer.