Lotta Andersson Damberg, utredare på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Foto: TT/SVT

SKL: Nej till maxtak för barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Barngrupperna i förskolan är för stora och både barn och personal far illa. Det hävdar många som arbetar inom barnomsorgen som nu samlats i organisationen förskoleupproret. Men på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, blir det kalla handen till kraven om lagstiftning om maxantal per barngrupp.

Skolverkets riktlinjer på max 12-15 barn per grupp beroende på ålder följs dåligt av kommunerna, anser förskoleupproret och kräver att barngruppernas maxstorlek ska lagstadgas.

Men SKL menar att kommunerna redan jobbar aktivt med att minska barngrupperna.

– Det är fel att prata om lagstiftning. Det är mycket bättre att tala om kvalité och mål utifrån de förutsättningarna som finns på varje enskild förskola och jobba på förbättringar, säger utredaren Lotta Andersson Damberg på SKL.

Barngrupperna minskar

SKL menar att kommunerna är på rätt väg redan utan lagstiftning. Detta eftersom den genomsnittliga barngruppen minskade något från 16,7 barn per grupp till 15,9 barn per grupp år 2016, enligt den senaste statistiken från Skolverket.

Lotta Andersson Damberg medger att det går långsamt. Men hon tar ändå minskningen som en intäkt för att kommunerna tar problemen på allvar.

– Vi ser att flera kommuner har sökt och fått det statliga stödet för att minska barngrupperna. Men vi har också en särskild grupp som arbetar med att just hjälpa kommunerna att få fram mer personal till förskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.