Foto: TT

SKL: Sveriges förlossningsvård fungerade väl i somras

Uppdaterad
Publicerad

Att det skulle ha rått kaos inom framförallt Stockholm förlossningsvård under sommaren är inte en bild som Sveriges kommuner och landsting delar. SKL drar tvärtom slutsatsen att förlossningsvården flutit på väl, rapporterar Ekot.

Trycket har periodvis varit högt men vården har fungerat som den ska, kommer SKL fram till och hänvisar till en enkät där tolv av 18 landsting/regioner fått redogöra för problem i förlossningsvården.

– Nästan allihopa av de mödrar som förlöst har fått göra det på den enhet som de tänkt sig, säger chef för avdelningen vård och omsorg på SKL Hans Karlsson till Ekot.

Över 95 procent av förlossningarna har gått som tänkt där tillgänglighet och platsbrist inte varit ett bekymmer, säger Hans Karlsson.

– Definitivt inget stort tillgänglighetsproblem, tvärtom. Vi ser inga stora kvalitetsproblem så här långt. Vad vi kan bedöma, säger han till Ekot.

Samtidigt förnekar inte SKL det faktum att fyra kvinnor fått föda utomlands i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.