I nordvästra Sverige har det avverkats 55.000 hektar nyckelbiotoper mellan 2000 och 2018. Det är mer än man tidigare trott. Foto: SVT

Skog avverkas trots naturvärden

Uppdaterad
Publicerad

Det har avverkats stora områden biologiskt värdefull skog i Norrlands inland de senaste 17 åren. Det handlar om flera tusen hektar om året. Det är mer än Skogsstyrelsen tidigare bedömningar.

Mellan år 2000 och 2018 har det i nordvästra Sverige avverkats 55.000 hektar så kallade nyckelbiotoper, det vill säga gammal skog som är särskilt värdefull för djur och växter. Det är ett område stort som hela Storsjön. Det visar Skogsstyrelsen i en ny rapport. I genomsnitt har det avverkats cirka 3.000 hektar per år. Det kan jämföras med en tidigare uppskattning för hela Sverige på 2.000 hektar per år.

– Det är alarmerande siffror, och det visar att Skogsstyrelsen har gjort en grov underskattning av hur mycket nyckelbiotoper som avverkas, säger Världsnaturfonden WWF:s skogsexpert Linda Berglund.

Men Skogsstyrelsen pekar på att nyckelbiotoper är inte skyddade mot avverkning i lag, och att det kan finnas oklarheter kring hur de bedömts.

-  De här områdena har inte varit kända av markägarna så tillvida att de har varit registrerade. Det är väldigt ovanligt att det avverkas registrerade nyckelbiotoper, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Tillkommit nya fina skogar

Men Skogsstyrelsen hittade också stora nya områden med nyckelbiotoper, totalt 128.000 hektar, och inräknat andra förändringar så uppskattar skogsstyrelsen ändå att det finns ungefär lika mycket biologiskt värdefulla skogar i Nordväst nu som då. Men det tillskottet är ingen räddning på sikt menar WWF:

– Det är jätteglädjande, men tyvärr finns det inte tillräckligt med sådana skogar på lager som kan utveckla sådana karaktärer de närmaste tjugo åren, säger Linda Berglund.

Oklart vem som avverkat

De stora skogsbolagen är miljömärkta enligt FCS och har lovat att inte hugga ner nyckelbiotoper. De har också ansvaret att hitta biologiskt värdefulla skogar på sina marker. Men om det är bolag eller privata skogsägare som avverkat de aktuella nyckelbiotoperna går inte att se. Skogsstyrelsen har valt att inte gå vidare och undersöka det.

– Eftersom det inte är förbjudet att göra de här avverkningarna är de inget som vi i nuläget planerar att göra, säger Herman Sundqvist.

Politiskt sprängstoff

Nyckelbiotoper och skogsstyrelsens inventeringar i Norrlands inland är omstridda. Så till den grad att riksdagen hösten 2018 drog in pengarna och stoppade sökandet efter fina skogar efter att skogsägarna protesterat mot tuffa tolkningar. Argumentet har varit att det finns mer gammal fin skog där och att alla skogar då inte kan bedömas vara särskilt betydelsefulla. I januariöverenskommelsen mellan S+MP och L+C slås det fast att inventeringarna inte ska återupptas.

Högre ribba i norr

Även metoden har varit omstridd. Därför beslutade Skogsstyrelsen igår om nya checklistor som ska göra bedömningarna mer rättvisa, men även att börja ställa högre krav på naturvärden i nordväst än i resten av Sverige för att klassa skogar som nyckelbiotoper. 

– Det tycker vi är helt fel väg att gå. Naturvärdena ska styra vad som är en nyckelbiotop. Inte var i landet de finns, säger Linda Berglund på WWF.

– Vi ska ta hänsyn till regionala förutsättningar och det är det vi gör nu, säger Herman Sundqvist på Skogsstyrelsen.

Fakta Nyckelbiotoper

En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö idag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Det är inte en skyddsform som reservat, utan ska vara ett kunskapsunderlag för skogsägare. Men miljömärkningen FSC förbjuder avverkning av nyckelbiotoper.

Totalt finns i dag 189 000 hektar registrerade nyckelbiotoper på produktiv skogsmark i nordvästra Sverige, varav 36 procent finns inom formellt skyddade områden.

Inklusive icke registrerade nyckelbiotoper uppskattar Skogsstyrelsen att det finns ungefär lika mycket idag som år 2000. (479.000 ha år 2000 mot 458.000 ha år 2018 inklusive 37.000 ha skyddade områden.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.