Foto: TT

Skolavslutning i kyrkan redan till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen tänker med stöd av Sverigedemokraterna tillåta skolavslutningar i kyrkan redan till sommaren. Det ska nämligen bli tillåtet med ”enstaka konfessionella inslag”. Det ska också vara okej att nämna Jesus och att sjunga psalmer.
– Det är för otydligt vad som egentligen gäller, och det vill vi råda bot på, säger Christer Nylander (FP).

Att ha skolavslutning och adventsfirande i kyrkan, och att tala om Gud och sjunga psalmer har varit ett diskussionsämne i många år. I dag får det inte förekomma några religiösa, eller konfessionella inslag under skoltiden förutom i religionsundervisningen.

Vissa skolor har tolkat det som att det inte går att ha skolavslutningen i en kyrka. Andra har inte vågat sjunga hela psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, utan bara första versen, som inte nämner gud.

– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Men hur blir det med barn som inte delar den kristna tron?

– Alla ska kunna vara med på skolavslutningen, fortsätter Christer Nylander. Man får inte använda skolavslutningen till konfessionella inslag som tvingar någon att be bön eller till exempel läsa trosbekännelsen. Däremot kan man sjunga en psalm, som ”Den blomstertid nu kommer” eller ”Sankta Lucia”.

Vill ha ändring i skollagen

Allianspartierna i riksdagen föreslår en ändring av skollagen som enligt Christer Nylander ska få stopp på diskussionen. Genom att tillåta ”enstaka konfessionella inslag” tillåts skolavslutning i kyrkan, det går bra att sjunga psalmer och tala om Gud. Att delta ska vara frivilligt för eleverna.

Eftersom Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget kommer det av allt att döma röstas igenom vid riksdagsbehandlingen den 16 april.

– Vi ser inget konstigt med att ändra skollagen. Sverige har varit ett kristet land i tusen år och vi känner att vi försöker bevara de traditioner som finns. Är det så att en skola vill fira skolavslutningen i en kyrka så ska man få göra det, säger Stefan Jakobsson, sverigedemokrat i utbildningsutskottet.

Och om en skola har flera elever som är muslimer, är det okej då att ha skolavslutningen i en moské?

– Ja, det viktiga är att brasklappen finns att det är frivilligt. Att man inte måste delta.

Regeringen riskerar nederlag

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) betonar att många tunga remissinstanser ifrågasatt utredningen bakom förslaget – ett förslag som togs fram av den förra regeringen. Flera av remissinstanserna menar att man inte tagit tillräcklig hänsyn till barnperspektivet.

Regeringen kommer av allt att döma åka på ett nederlag i riksdagen och det är tydligt att utbildningsministern vill tona ner sprängkraften i frågan.

– Ärligt talat, jag tycker att det är lite konstigt att den här diskussionen blir så stor. Jag tror knappast att min kollega vårdministern får frågan om hur han tycker personal inom vården ska fira sina avslutnings- och personalfester, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. Men just inom skolan så tror vi att vi kan gå in och diskutera vilka detaljfrågor som helst. Jag litar på rektorer, att de kan organisera bra skolavslutningar där alla elever får plats oavsett hur vi skriver lagstiftningen.         

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer