Alice Lundberg och Clara Andersson, högstadieelever som vill lära vuxna bete sig på nätet. Foto: SVT

Skoleleverna vill lära vuxna bete sig på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En högstadieklass i Stockholm är en av tre finalister som kan vinna Surfa lugnt-priset, för ett projekt som syftar till att lära även vuxna att ta ansvar för tonen på nätet.

– Vuxna verkar inte heller förstå riktigt, säger eleven Alice Lundberg.

Priset delas ut till en organisation eller ett projekt som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet.

Klass 8F på östra grundskolan i Huddinge vill att även vuxna tar ansvar för näthat och dålig ton i social medier, något som ofta pekas ut som ett ungdomsproblem.

– Det är klart att det finns lika bra ton bland vuxna som det finns bland unga, men sen finns det lilla fenomenet att vuxna beter sig som piss på nätet, säger eleven Alice Lundberg.

Började med debattartikel

Klassens engagemang väcktes i och med att de skrev en debattartikel om läsplattor i skolan.

– Då var det riksdagsledamoten Hanif Bali som svarade, han var ganska otrevlig mot oss, säger eleven Clara Andersson.

Klassens mentor Maria Wiman menar att artikeln fick ett positivt gensvar över lag.

– Men ett gäng vuxna gav ganska konstig, icke konstruktiv, kritik. Lite personliga påhopp och lite låg nivå. Det var kickstarten på det här projektet, säger Maria Wiman.

Broschyr med tips

Klassen arbetar nu på att ta fram en broschyr för vuxna internetanvändare med tips om hur man ska bete sig på nätet, där tonen ibland kan vara hård enligt eleverna.

– Det blir mer brutalt på nätet, folk sitter bakom sina skärmar och tycker bara, man tänker inte igenom reaktionerna det faktiskt kan få, säger Alice Lundberg.

Surfa lugnt-priset är på 25 000 kronor. De andra två finalisterna är Caroline Engvall som startat sajten Inte till salu och organisationen Bakom skärmen.

Vad skulle det betyda om ni vinner?

– Det skulle kännas som att vi har lyckats, säger Clara Andersson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.