Skolinspektionen riktar stark kritik mot Lundsberg

Uppdaterad
Publicerad

Skolinpektionen är starkt kritisk till Lundsbergs skola i det beslut som de lämnade i dag. Framförallt riktar de kritik mot den systematiska kränkning av elever som förekommit och att skolan inte har ingripit.

Det är efter att ha granskat de anmälningar som kommit in från elever och föräldrar som Skolinspektionen nu riktar stark kritik mot den anrika internatskolan.

”Strider mot författningen”

”Huvudmannen bedriver en verksamhet som när det gäller trygghet och studiero strider mot bestämmelserna i författningarna eftersom elever systematiskt utsätts för kränkande behandling av andra elever och skolan arbetar inte aktivt för att förebygga och förhindra dessa kränkningar”

Nu kommer Skolinspektionen med krav på en rad åtgärder som Lundsberg måste ta tag i för att skolan ska uppfylla författningarnas krav.

Bland annat måste internatskolan komma tillrätta med de upprepade kränkande behandlingarna och få till en trygg miljö för eleverna, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Senast den 28 februari ska Lundsbergs ha rapporterarat om hur de ska komma till rätta med pennalismen på skolan. Annars kan tillståndet komma att dras in. Men det beslutet kan endast regeringen ta.

Björklund: ”Oacceptabelt”

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är starkt oroad över det som framkommit i rapporten och beskriver det som ”oacceptabelt”.

-Att sådant här har funnits på internatskolor förr vet vi ju sedan tidigare men att skulle förekomma i dag 2011 är mycket oroande.

Björklund vill nu invänta Skolinspektionens nästa utlåtande som kommer efter att Lundsbergs fått tid att se över de allvarliga bristerna.

Rektorn:”Alltför mörk bild”

Skolas rektor, Staffan Hörnberg, säger i ett pressmeddelande att han givetvis ser allvarligt på Skolinspektionens uppgifter och att de efterfrågade åtgärderna ska vidtas. Samtidigt tycker han inte bilden stämmer helt.

-Vi anser att inspektionen till viss del ger en alltför mörk bild av vår verksamhet.

Det framkommer i Skolinspektionen rapport att Hörnberg vid deras besök medgivit att det finns en hackordning på skolan. Och att det är viktigt för eleverna att arbeta sig upp i denna hierarki så att de själva kan utnyttja en ”slav”.

Våld på skolan

Det var i förra veckan som SVT uppmärksammade den polisanmälan Skolinspektionen hade gjort mot internatskolan efter larmrapporter om grava missförhållanden och våld. Strax efter inledde polisen en förundersökning.

Bland annat framkommer i anmälningarna att en elev har kräkts blod efter att blivit sparkad i magen och andra elever vittnar om att de blivit ”slagna hela tiden”.

Otrygg miljö

Nu har alltså Skolinspektionen beslut kommit som pekar på att ”miljön vid skolan inte präglas av trygghet och studiero”.

Vidare skriver de att Lundsbergs ”inte bedriver ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever”.

En bild som den tidigare Lundsbergs-eleven och numera skådespelaren Johan Rabeus känner igen sig i från sin tid där.

-Jag var inriktad på att överleva”, sa han i intervju med SVT förra veckan.

En del av kamratuppfostran

I anmälningarna hävdar eleverna att skolan är fullt medvetna om den misshandel som de utsätts för av äldre elever och att det är en del av den så kallade kamratuppfostran som råder på skolan.

Något som skolans ledning helt motsätter sig.

-Kamratfostran förekommer inte på Lundsbergs internatskola, sa skolans rektor, Staffan Hörnberg till SVT i förra veckan.

Lundsbergs skola har över hundraåriga anor och här har såväl kungligheter, som adel och finansfamiljer utbildat sina barn.

Den mest kände eleven i modern tid är prins Carl Philip, som tog studenten från Lundsberg 1999.

Robert Lundin

robert.lundin@svt.se

Fakta: Lundsbergs skola

• Lundsbergs skola ligger i Storfors, Värmland och är en statsunderstödd privat internatskola med högstadium och gymnasium.

• Grundades 1896 av grosshandlaren William Olsson efter engelskt mönster och ägs av en stiftelse där flera före detta elever är representerade.

• Vid skolan finns cirka 25 lärare och cirka 220 elever. Lundsberg är ett av Sveriges tre riksinternat.

• Skolan består av sju elevhem. Pojkar och flickor bor skilda åt. Elevhemmen drivs med elevuppfostran och de äldre eleverna ska se till att reglerna följs. Dock är det anställda så kallade husföräldrar som fattar de viktiga besluten på elevhemmen.

• Avgiften ligger på över 120.000 kronor för elev och läsår

Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.