Skolministern: ”Ska bli enklare flytta hotfulla elever”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens attack mot en lärare på en skola i Eslöv låstes eleverna in i klassrummen.

– Jag vill ju att skolan aldrig ska råka ut för sådant här men när det händer så är det väldigt bra att planeringen finns på plats, säger Anna Ekström (S), skolminister, i Morgonstudion.

Anna Ekström säger att hon är beredd att göra vad som krävs för att säkra tryggheten i svenska skolor. Regeringen arbetar med att ta fram en nationell plan för trygghet och studiero i skolan.

Även om det handlar om det mer vardagliga livet i skolan så är tryggheten viktig även under lektionerna, säger Anna Ekström.

– Därför tar vi fram ökade möjligheter att flytta på elever som är hotfulla eller ställer till det för mycket för sina kamrater eller för lärarna.

Personalen ska få tid att planera inför det värsta

Skolans säkerhet är i första hand rektorn och personalens ansvar, men det är bra om även föräldrar och elever vet om att det finns en planering om det värsta skulle hända, säger skolministern i Morgonstudion.

– Rektor och lärare måste få den tid som behövs för att kunna förbereda för det här, som vi inte vill ska hända, men om det händer måste skolorna klara av att hantera det.

”Attacker föregås ofta av incidenter”

En annan viktig förebyggande åtgärd är att diskutera värderingar med eleverna.

– Ofta när skolattacker händer så har det varit någon form av incident innan enligt de utvärderingar och forskning som gjorts. Man har upptäckt konstigheter innan, att det fanns nåt att följa upp, säger Anna Ekström.

Nedan kan du se hur det går till när svenska lärare övar situationer med dödligt våld. Klippet är inspelat vid en övning år 2019:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.