”Skolor ska inte få ta ut vinst”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förbjuda friskolor att ta ut vinst. Nästa vecka tillsätts en utredning för att ändra reglerna.

-Vi vill begränsa möjligheten att plocka pengar ur skolan. I dag är det ju helt fritt fram och vi ser att vi får en ganska kraftig ökning av antal- et aktiebolag, säger skolminister Ibrahim Baylan till SVT Rapport.

Men förslaget kan få kritik i riksdag- en. Miljöpartiet t.ex. anser att rege- ringen fokuserar på fel saker. Man borde enligt mp istället se till så att eleverna når kunskapsmålen. Utred- ningen ska vara klar i december i år.

Om skolorna fungerar och eleverna gör goda resultat, varför ska skolorna inte få ge vinst?

-Naturligtvis måste vi se till att de pengar vi satsar på elevernas utbildning och framtid, att de pengarna verkligen också går dit, säger Ibrahim Baylan.

Anders Hultin var med och startade Kunskapsskolan för sex år sedan. Skolkoncernen driver idag 23 skolor runtom i Sverige och har en omsättning på nästan en halv miljard. Vinsten beräknas i år till 20 miljoner kr.

Är det rimligt att barnens skolpeng ska gå till aktieägare?

-Det rimliga är väl att vi som är huvudmän för skolorna klarar av vårt kvalitetsåtagande mot eleverna och att vi bedöms utifrån vad vi klarar av i form av studieresultat för eleverna. Om vi dessutom lyckas göra det på ett sätt som gör att vi får pengar över så tycker jag att det kan inte vara ett problem i sammanhanget, säger Anders Hultin.

-Det verkar som att regeringen har hamnat alldeles fel i skolfrågor överhuvudtaget, säger Mikaela Valtersson, skolpolitisk talesman för miljöpartiet.

-De fokuserar på helt fel saker. Man borde i stället koncentrera sig på att alla barn når kunskapsmålen, att vi har en bra kvalité i skolorna. I stället driver de en friskolefientlig politik som försöker begränsa mångfalden i skolan.

Sten Tolgfors, skolpolitisk talesman för moderaterna, säger:

-Du kan i dag bygga en skola, göra vinst på att bygga den, du kan leverera skolbänkar, skolböcker, pekpinnar och kritor till en skola och det tycker Baylan det är okej att göra vinst på. Men direkt när undervisningen når en sådan kvalité att många elever söker sig dit och konkurrerar med den kommunala skolan, då vill Baylan stoppa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.