Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolstatistik säkrad närmaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter på skolnivå om till exempel lärartäthet och elevernas betygssnitt kommer de närmaste åren att vara tillgängliga för alla. Regeringen har med stöd av samarbetspartierna funnit en tillfällig lösning på problemet med sekretess.

Regeringen har i dag skickat ett förslag till remiss om att tillfälligt bryta sekretessen för skolstatistik.

– Syftet är att säkerställa att bland annat kommuner, allmänhet och media får tillgång till statistiken, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Den tillfälliga lösningen som ska göra statistiken tillgänglig är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2021 och upphöra att gälla den 1 juli 2023, när en långsiktig lösning väntas vara på plats.

– Förslaget är mycket viktigt för att vi på kort sikt ska kunna säkerställa tillgången till uppgifterna, det behovet är stark, säger utbildningsministern.

Tidigare har det varit en självklarhet att alla som vill kan ta del av statistik om en viss skola. Detta har bland annat varit en hjälp för elever och föräldrar inför ett skolval.

Överraskande

Men förutsättningarna ändrades när Statistiska Centralbyrån (SCB), som samlar in uppgifter åt Skolverket, oväntat ändrade sin sekretesspolicy och ännu mer oväntat fick stöd för den i domstol.

Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Enligt resonemanget kan uppgifter om betygsresultat och annat på en viss skola användas av konkurrerande skolor.

Som en följd kan då heller inte uppgifter om en enskild kommunal skola publiceras, eftersom alla skolor ska hanteras lika, kom Skolverket fram till. Kontentan blev att endast uppgifter på riksnivå skulle finnas tillgängliga. Inte ens det stora skolenhetsregistret -- med adresser och kontaktuppgifter till varenda skola i landet -- skulle göras tillgänglig.

Ingen nöjd

Alla, friskoleföreträdare inkluderade, har varit missnöjda med det nya rättsläget — traditionen av öppenhet och insyn får sägas vara stark i Skolsverige. Utbildningsministern har varit tydlig med att problemet måste lösas så snart det går, men att det är juridiskt komplicerat.

Hittills har en ny förordning lett till att skolenhetsregistret åter är tillgängligt. Dessutom har Skolverket gjort en ny prövning av sitt tidigare beslut, vilket innebär att det går att ta del av äldre statistik om varje skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.