Foto: TT

Svenskar avråds från att skönhetsoperera sig utomlands

Publicerad

Svenska kirurger upplever att de får ta hand om allt fler patienter som opererat sig utomlands. Fredrik Gewalli, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, är en av dem och han avråder nu svenskar från att operera sig utomlands.

– Språkbarriären kan leda till missförstånd och framför allt blir uppföljning efter operationen svår, säger han.

Många svenskar väljer i dag att åka utomlands för att göra plastikoperationer. Inom skönhetsbranschen hänvisar man till detta som ”medical tourism” och det sker, inte sällan, i form av paketresor där operation såväl som lyxboende och skjuts till och från flygplats ingår.

Exakt hur många som varje år åker utomlands för att operera sig är svårt att veta men flera plastikkirurger som SVT Nyheter varit i kontakt med upplever att det ökar. Inte minst då de upplever att de får ta hand om allt fler med följdkomplikationer.

Fredrik Gewalli, kirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, är en av dem.

– Vi ser folk som har fått fillersbehandlingar med permanenta material som vi aldrig skulle använda, som har sårläkningsbekymmer, felplacering av ärr och så vidare, säger han.

Lägre pris en vanlig anledning

Enligt Fredrik Gewalli är ett lägre pris än i Sverige en vanlig anledning till att många väljer att åka utomlands. Något som flera som vi på SVT Nyheter varit i kontakt med bekräftar.

”Själva priset är ca halva priset av vad det kostar här i Sverige”, skriver exempelvis en som nyss gjort en rumpoperation i Turkiet.

Många säger också att de vänder sig utomlands för att kirurgerna där är bättre på att göra vissa typer av ingrepp. Exempelvis Turkiet på hårtransplantation och Iran på näsoperationer. En skriver också att ”kirurgerna där vågar göra större förändringar”.

Avråder från ingrepp utomlands

Alla typer av kirurgiska ingrepp kan leda till komplikationer, såväl i Sverige som utomlands, och Fredrik Gewalli medger att det givetvis även i andra länder finns bra kliniker. Men, med tanke på efterloppet, vill han ändå avråda människor från att plastikoperera sig utomlands.

– Man vet ofta inte vem som kommer utföra ingreppen eller hur operationslokalerna ser ut. Språkbarriären kan leda till missförstånd och framför allt blir uppföljningen svår då man ofta åker hem ganska kort efter operationen, säger han.

Att operera sig utomlands medför även hög risk för multiresistenta bakterier, påpekar Fredrik Gewalli.

Checklista inför plastikkirurgi utomlands

Som patient är det ditt ansvar att ta reda på följande:

• Det aktuella ingreppet i allmänhet. Det är viktigt att ha ett kontrakt som innehåller alla detaljer. Vem som är avtalspart, ansvarsfördelningen, innehållet av tjänsten, vilken metod som används, eftervård/uppvakning, utlovade garantier mm.

• Vilken metod som kommer användas (typ av; snitt, anestesi, stygn). Försäkra dig alltid om att ingreppet kommer att utföras med en beprövad och vedertagen metod och om implantat används att dessa kommer från en etablerad tillverkare.

• Riskerna för biverkningar och komplikationer.

• Behovet av eftervård och restriktioner efter operation.

• Kirurgens fullständiga namn, utbildning, specialistkompetens, erfarenhet av det aktuella ingreppet och medlemsstatus i den lokala specialistföreningen för estetisk plastikkirurgi. Kontrollera uppgifterna!

• Kostnaden för operationen och i detalj vad som ingår i denna kostnad.

• Vem som står för kostnaden vid behov av en ny operation alternativt annan vård.

• Möjlighet till kontakt med referenspatienter och att få ta del av referensbilder.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.